22 Ağustos 2018 Çarşamba

Ayın yüzeyinde buz bulundu.


Bilim insanları Ay’ın yüzeyinde su buzulları olduğuna dair kesin kanıtlara ulaştıklarını açıkladı.


NASA’nın (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) sitesinde yer verilen bilgilere göre buz tabakaları, çok uzun süredir Ay’ın kuzey ve güney kutbunda bulunuyor. Sonuçlar, 2008-2009 arasında Ay üzerinde araştırmalar yapan Hindistan’ın Chandrayaan-1 görevi kapsamında elde edildi.

Ayrıntıları Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dergisinde yayımlanan gelişmeye göre, güney kutbunda buzların çoğunluğu kraterler içerisinde yer alırken kuzey kutbunda ise su buzullarının daha seyrek ve yaygın olduğu belirtiliyor.

Ay’ın yüzeyinde sıcaklık 100 dereceye kadar yükseliyor bu da yüzeyde buzun formunu korumasını imkansız hale getiriyor. Ancak yörüngesindeki 1.54 derecelik eğiklik sebebiyle Ay’ın bazı bölgeleri hiç güneş ışığı görmüyor. Bilim insanları, Ay’ın bu bölümlerinde sürekli karanlık altındaki kraterlerde sıcaklığın –157 dereceyi gördüğünü düşünüyor. Bu, buz tabakalarının uzun süre korunaklı kalabileceği bir çevre yaratıyor. Sonuçlar, daha önce Ay’ın güney kutbunda buz bulunduğuna dair yapılan tespitleri doğruluyor. Ancak bu sonuçların başkaca fenomenler -olağan dışı seviyede yansıtıcı ay yüzeyi gibi- tarafından açıklanabilme potansiyeli olduğu belirtiliyor. Ay yüzeyinde yeterli seviyede buz olması, gelecekteki Ay görevlerinde de insanlar için ulaşılabilir su kaynağı olması anlamına geliyor. Güneş Sistemi’nde Merkür’ün kuzey kutbu ve cüce gezegen Ceres’in de yüzeyinde su buzuluna rastlanmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder