22 Ağustos 2016 Pazartesi
Uzayda hangi ülkenin kaç uydusu var?
4 Ekim 1957 günü Sovyetler Birliğinin uzaya gönderdiği ve aynı zamanda uzaya gönderilen ilk insan yapımı araç olan Sputnik’ten beri uzaydaki yapay uydu sayısı binlere ulaştı. Bunlar arasında Hubble Teleskobu ve Uluslararası Uzay İstasyonu gibi insanlığın uzay bilgisinde ufuk açan çok önemli araçlar da var.
1966 yılında uzayda sadece ABD, Sovyetler Birliği, Kanada, Fransa, İngiltere ve İtalya’ya ait uydular vardı. Bugün ise 58 ülke ve 20 organizasyon uzayda uyduya sahip. Uydu fırlatma kapasitesine sahip bazı ülkelerin askeri ve istihbarat amaçlı uydularını gizlemesi nedeniyle, yörüngedeki aktif uydu sayısını kesin olarak bilmek mümkün değil.
Duyarlı Bilim İnsanları Derneğinin (UCS) veri tabanına göre 30 Haziran 2016 itibarı ile dünyanın yörüngesinde 1419 uydu aktif olarak faaliyette. En fazla aktif uyduya sahip ülke ise ABD. Amerika Birleşik Devletlerinin yörüngede halen aktif 576 uydusu bulunuyor. ABD’nin 576 uydusundan 12’si sivil, 286’sı ticari, 132’si devlet ve 146’sı ise askeri amaçlı faaliyette. İkinci sırada ise 181 aktif uydu ile Çin yer alıyor. ABD, Çin ve Rusya, uzaydaki uyduların nerdeyse üçte ikisine sahip. Geri kalan diğer bütün ülkeler ise uzaydaki uydu sayısının üçte birini oluşturuyor.
Türkiye’nin ilk uydusu Turksat 1B, 10 Ağustos 1994’te fırlatıldı. Aslında ilk uydu Turksat 1A idi ancak 24 Ocak 1994 günü fırlatıldıktan 12 dakika sonra okyanusa düşmüştü. Türkiye Turksat 1B’den sonra 5 uydu daha uzaya gönderdi. Türkiye’nin halen 4 uydusu aktif olarak faaliyetine devam ediyor. Japonya ise kendi fırlatma kapasitesine sahip olmadığı halde bugüne kadar 197 uyduyu uzaya göndererek, uydu istatistiğinde sıradışı bir özellik kazandı.
Sputnik’ten bugüne kadar 7000’den fazla uydunun yörüngeye oturtulduğu tahmin ediliyor. Aktif ömrünü tamamlayan binlerce uydu ise, yörüngede uzay çöpü olarak dolaşıyor. Bunlar, başta Uluslararası Uzay İstasyonu olmak üzere diğer aktif uydulara da en büyük tehdidi oluşturuyor. Bugüne kadar 10 ülke kendi uydusunu kendisi uzaya fırlatma kapasitesine erişti.
İlk uydularını fırlatış sırası ile bu ülkeler şunlar:
Sıra Ülke İlk fırlatış tarihi
1 SSCB 4 Ekim 1957
2 ABD 1 Şubat 1958
3 Fransa 26 Kasım 1965
4 Japonya 11 Şubat 1970
5 Çin 24 Nisan 1970
6 İngiltere 28 Ekim 1971
7 Hindistan 18 Temmuz 1980
8 İsrail 19 Eylül 1988
9 İran 2 Şubat 2009
10 Kuzey Kore 12 Aralık 2012
UCS veri tabanına göre uzayda en fazla aktif uydusu olan ülkeler
ABD: 576
Çin: 181
Rusya: 140
Japonya: 55
İngiltere: 39
Hindistan: 31
Kanada: 27
Almanya: 23 …
Türkiye: 4
Yörüngedeki uyduların rotalarını ve bulundukları yeri NASA’nın sayfasından izleyebilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. listeye bakıldığında belki diğer ülkelere göre çok geç fırlatmış olabiliriz ama iyi yoldayız hiç birşey için geç değil bence
YanıtlaSilNeden bugüne kadar NASA tarafından çekilen hiçbir Dünya fotoğrafında bu bahsi geçen 7000 uydudan ve onların sebep olduğu sayısız çöpten eser yoktur?
YanıtlaSilAyrıca yapılan canlı yayınlarda da tek bir nesne dahi görülememiştir.
DÜNYA DÜZ GERÇEĞİNİ SAKLAMAK İÇİN
YanıtlaSilYorungede bukadar fazla istasyon olmasina ragmen hicbirini gorememek nasil oluyor peki nasanin sitesinden goruntulere bakildigi zaman yorungemizde yerlesik vaziyette birtane bile istanyon yok bu bir kandirmacami ? Sonucta binlerle telafuz ediyoruz ve yorungemizde iseler neredeler ?
YanıtlaSilYorungede bukadar fazla istasyon olmasina ragmen hicbirini gorememek nasil oluyor peki nasanin sitesinden goruntulere bakildigi zaman yorungemizde yerlesik vaziyette birtane bile istanyon yok bu bir kandirmacami ? Sonucta binlerle telafuz ediyoruz ve yorungemizde iseler neredeler ?
YanıtlaSilcahillikten ölüyonuz anasını satim. okadar görmek istiyorsanız uyduları telefonunuza uyduların canlı konumunu gösteren uygulamayı indirin.araştırıp bulun netten. Sonra gidin çıblak gözle izleyin ISS si veya başkasını. 600.000.000 m2 lik dünya yüzey alanında cük kadar uzay çöpü kamerada niye gözükmüyo diyo kekolar. Sen götünün üstünde oturup youtube den izlicen diye adamlar işi gücü bırakıp uzay çöpümü yakalıcaklar kamerayla.
YanıtlaSil150 Km yuksekte saate 30.000 Km hizla dolanan vidayi cekmek icin ozel teleskop ve kamera sistemi gelistirmeleri lazimdi. Olmaz boyle. :D
SilTum iydularin elektrosatik (ion motorlari)vardor bu motorlar kati be sivi kimyasal yakitla calisir uydu calisir durumda oldugu zaman yorungede kalabilmesi icin bu motorlara ihtiyaci vardir yoksa uydular yorunge bozuklugu yasar ve yere cakilir cop dediyiniz uydular uydu calisma suresini bitirdikden sonra bu motorlarla daha yuksek yorungeye firlatilir by yorungeler klark kusagindan yuksek oldugu icin biz bunlari goremeyiz ellbet uydu gozlem evlerini cikmak sartiyla yoksa duz dunya nebilim ne adamlar gotleriynen dusunup dururlar duzmus neresi 150e derecede uydu vardir kafani kulan turkiyeden bu uydunun sinyalini yakala yakalaya biliyosun neeen nedeni cok basit dunya kure oldugu icin oldugumuz konum but uyduyu goremez by uydulari kuzeyde yerlesen ulkeler daha kolay gore biliyo ondan dunya duz diyildir
YanıtlaSil