25 Temmuz 2015 Cumartesi
Plüton'da buz akıntısı tespit edildi.
New Horizons, kalp şeklindeki Tombaugh Regio bölgesine ait yeni görüntülerinde buz akıntılar tespit etti. NASA, Plüton'daki jeolojik hareketliliğin beklenmedik derecede yüksek olduğunu ve bunun kendilerini şaşırttığını belirtti.
NASA adına açıklama yapan John Spencer, "Bu tür yüzeyleri Dünya ve Mars gibi halen aktif gezegenlerde görüyoruz... Yeni görüntüler bende gülümseme yaratıyor" ifadesini kullandı.
Yeni görüntüler, Tombaugh Regio'nun batısında neredeyse Teksas eyaleti kadar büyük bir alanın detaylarını ortaya çıkardı. NASA, bir buz tabakasının Dünya'daki buzullara benzer olarak hareket etmiş olduğunu ve hala hareket ediyor olabileceğini belirtti.
Plüton'un en son görüntüsü
NASA, New Horizons'un LORRI ve Ralph donanımlarından elde edilen görüntüleri bir araya getirerek Plüton'un yeni bir portresini hazırladı. Sahte renkli görüntüde Plüton'un ekvator bölgesi kutup bölgesine kıyasla daha karanlık belirdi. Kutup bölgesinde yayılan akıntı benzeri yapıların, mevsim değişikliğinde ortaya çıktığı düşünülüyor.
NASA, Tombaugh Regio'nun merkezinde yatan Sputnik Ovası'nın ise buzuldağ ve yapılarla dolu olduğunu belirtti. Buz akıntıların Sputnik'te de yaşanıyor olabileceğini belirten New Horizons ekibinden Bill McKinnon, bu faaliyetin bölgede zengin olan nitrojen, karbon monoksit metan sayesinde olabileceğini belirtti.
Yeni dağlar keşfedildi
New Horizons'ın yeni görüntülerinde, yüksekliği 1,6 kilometre olan yeni sıradağlar da keşfedildi. Dağlara, 1953'te Everest'in zirvesine çıkan ilk iki insan olan Sir Edmund Hillary'nin ve Tenzing Norgay'ın adı verildi. New Horizons ekibinin başında yer alan Alan Stern, "Uzun yıllar Plüton keşfini astronomide Everest'e ulaşmak olarak kabul ettik" ifadesini kullandı.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder