1SWASP J093010.78+533859.5 sisteminin teleskop görüntüsü. |
SuperWASP (Geniş Açılı Gezegen Araştırması) programı kapsamında elde edilen verilerin incelenmesiyle ortaya çıkarılan beşli yıldız sistemi, benzeri olmayan kozmik yapılardan birini temsil ediyor. Sistemde iki çift yıldız ve kendi başına duran bir yıldız bulunuyor.
Kanarya Adaları ve Güney Afrika Astronomik Gözlemevi tarafından yıllar süren takipler, sistemdeki yıldızların yaydığı ışınların değişimini takip etti. İngiltere'nin Open Üniversitesi'nden Marcus Lohr'un başını çektiği ekip, ışınlardaki değişimi tespit ederek beş yıldızı ortaya çıkardı.
Astronomy ve Astrophysics dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, beşli yıldız sisteminde yer alan dört yıldız, çekim güçleri sayesinde birbirinin yörüngesinde yer alıyor. Sistemdeki yıldız çiftleri ortak bir çekim merkezinin yörüngesinde dönüyor. Gökbilimciler tarafından '1SWASP J093010.78+533859.5' adı verilen sistem, Büyük Ayı yıldız takımında 250 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Yıldız sistemiyle ilgili bulgular, İngiltere Ulusal Astronomi Toplantısı'nda sunuldu. Sistemdeki yıldız çiftlerinden birinin temas eden, diğerinin ise aralarında 3 milyon kilometrelik mesafe bulunan ayrık çift yıldız olduğu bildirildi. Sistemde yer alan beşinci yıldızın, ayrık çift yıldızla bağlantısı bulunduğu ifade edildi.
Birbirlerine hem yakın hem de uzak
Beşli yıldız sistemindeki ilk yıldız çifti, birbirlerine değecek kadar yakın bulunuyor. Aynı atmosferi paylaşan iki yıldız, birbirleri etrafındaki bir dönüşü sadece altı saatte tamamlıyor. Sistemdeki ikinci yıldız çifti arasında ise 21 milyar kilometre mesafe bulunuyor. Bu mesafe Plüton'un Güneş'e olan uzaklığını bile geride bırakıyor. Tek başına olan beşinci yıldız ise aralarında mesafe bulunan ikinci sistemden 5 milyar kilometre ötede bulunuyor.
Gökbilimciler beş yıldızın her birinin Güneş'ten daha küçük ve daha soğuk olduğunu belirtti. Yine de 1SWASP J093010.78+533859.5 sistemi teleskoplardan görülebilecek kadar parlak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder