9 Şubat 2015 Pazartesi
Jüpiter'in üç uydusu tek karede
Hubble Teleskobu, oldukça nadir yaşanan bir gök olayını görüntülemeyi başardı. Jüpiter'in üç büyük uydusu, gezegenin aynı tarafında hareket ederken görüntülendi.
24 Ocak 2015'de Hubble'ın kısa aralıklarla çektiği görüntülerde, Europa, Callisto ve Io görülüyor. Üç uydu, fotoğrafın sol alt köşesinden yukarı sağ tarafa doğru hareket ediyor ve hareketleri boyunca gölgeleri Jüpiter üzerinde beliriyor.
Fotoğrafta, Jüpiter'in yörüngesinde yer alan en az 63 uydunun birbirlerinden ne kadar farklı olduğu da gözler önüne seriliyor. Dünya dışındaki ilk yanardağ patlamasının keşfedildiği gök cismi olan Io, aktif yanardağlarıyla turuncu-sarı bir uyduyu temsil ediyor. Kraterlerle dolu olan Callisto kahverengi belirirken, NASA'nın koloni kurmak için en büyük hedef olarak gördüğü okyanuslara sahip Europa, buzul yüzeyini yansıtan sarı-beyaz rengiyle kendisini gösteriyor.
Uyduların Jüpiter'in yüzeyinde bıraktığı gölgeler ise gaz devine ne kadar mesafede olduklarına dair ipucu veriyor. Koyu bir gölge yakınlığı temsil ederken, cılız gölgeler mesafenin daha fazla olduğuna işaret ediyor.
Galieo Galilei tarafından 1610 yılında keşfedilen Europa, Callisto, Io ve Ganymede, bu özellikleriyle Galilean uyduları olarak da biliniyor.
Ganymede, hem Jüpiter'in hem de Güneş Sistemi'nin en büyük uydusu olma özelliğini taşıyor. Ganymede, Merkür'den bile büyükken, dört uydunun her biri cüce gezegenler büyüklükte Plüton ve Ceres'in yanı sıra Ay'ı da geride bırakıyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder