Kandinsky kraterine ait fotoğrafın sol tarafında geniş açıdan görünümü, sağ tarafta ise kraterin gölgeden arındırılan tabanı görülüyor. |
NASA, Merkür'de ilk izleri 20 yıl önce bulunan ve Kasım 2012'de kesinleşen donmuş su varlığını bu kez görüntülemeyi başardı. Yüzeyindeki sıcaklık 427 dereceye ulaşan Merkür'ün kutup noktalarında donmuş halde su bulunduğu, Messenger'ın yaptığı analizler ile ortaya çıkmıştı.
Messenger, Merkür'ün kuzey kutbunda gölgede kalan kraterler üzerinde iki yıl önce gerçekleştirdiği analizlerde su varlığını tespit etmişti.Messenger ekibi, iki yıl aradan sonra buz halindeki suyun ilk optik ışık görüntülerini elde ettiklerini belirtti.
Messenger ekibinde yer alan Johns Hopkins Üniversitesi'nden Nancy Chabot, 'görüntüledikleri kalıntılardan öğrenecekleri daha çok şey olduğunu' belirtti. Elde edilen ilk bulgular, incelenen 113 kilometre genişliğindeki Pokofiev kraterindeki materyalin milyarlarca yıl önce değil, çok daha yakın bir zamanda oluştuğunu öne sürdü. Kraterlerde görülen ve organik içeriği zengin materyale işaret eden karanlık kalıntılar bu görüşü savunurken, iki farklı materyalin belirgin şekilde ortaya çıktığı ifade edildi.
Berlioz kraterine ait görüntüde, değişmeyen gölgeler kırmızıyla, parlak materyaller ise sarıyla gösteriliyor. |
Space.com'un haberine göre, 'organik içeriği zengin bileşenlerde donmuş suyun belli bölgelerde yer aldığı ve birbirlerinden keskin sınırlarla ayrıldığı' belirtildi. Chabot, "Bu durum bizi şaşırttı çünkü Merkür'ün kutup noktalarının, materyallerin karışması için gereken zamana kıyasla daha genç olduğuna işaret ediyor" dedi.
Ay'ın kutup noktalarındaki kraterlerde de donmuş halde su bulunduğuna, ancak Merkür'den farklı bir yapı gösterdiğine dikkat çeken bilim insanları, bu durumun Merkür'deki buzun daha erken zamanlarda oluşmasından kaynaklanıyor olabileceğini belirtti. Chabot, Merkür kraterlerindeki farklı yapıların oluşumlarını anlamaları halinde, Güneş Sistemi'nde suyun dağıldığı süreci daha iyi anlayacaklarını' söyledi.
NASA, iki yıl önce yaptığı açıklamada Merkür'deki su miktarının 100 milyar ile 1 trilyon ton arasında olabileceğini belirtmişti. Merkür’ün kutup noktalarına hiç Güneş ışını düşmezken, bu bölgelerde sıcaklık -200 dereceye ulaşabiliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder