21 Eylül 2014 Pazar

Uzay İstasyonu'na ilk 3D yazıcı gönderildi.


Uluslararası Uzay İstasyonu'na ilk 3D yazıcı gönderildi. Bu sabaha karşı yörüngeye ateşlenen 2 buçuk tonluk 'kargoda' ayrıca, deney amaçlı, 20 fare ve meyve sinekleri de yer alıyor.

California merkezli SpaceX firması, Uluslararası Uzay İstasyonu'na beşinci kargosunu gönderdi. Salı günü astronotlara ulaşması planlanan Dragon kapsülünün taşıdığı deneysel donanım arasında bir 3D yazıcı da var.


Dragon, Florida'dan yapılan ateşlemede Falcon 9 roketiyle ateşlendi. Ateşleme esnasında uzay istasyonu Güney Pasifik üzerinden geçiyordu. Havanın açık olması, Falcon 9'un ateşlemenin ardından üç dakika boyunca görülebilmesini sağladı.

Astronotlar için üretilen 3D yazıcı, yine California merkezli Made in Space firması tarafından geliştirildi. Dünyadaki modellerine göre daha farklı olan yazıcı, ateşlemenin şiddetine dayabilecek şekilde ve uzaydaki güvenlik kriterlerine uyumlu olarak tasarlandı. Astronotların, uzay istasyonunda kullanılması gereken küçük donanım ve parçaları 3D yazıcıda üretmesi amaçlanıyor.

NASA, gelecek yıl uzay istasyonuna daha gelişmiş bir model göndermeyi hedefliyor. 20 fare uzay yolcusu SpaceX'in uzay kargosu içöinde okyanus rüzgarlarını ölçmek için kullanılacak 30 milyon dolarlık donanım da yer alıyor. Ayrıca, 20 fare ve 30 meyve sineği yerçekimsiz ortamdaki deneylere tabii tutulmak için uzaya gönderildi. Dragon, bir golf şirketinin ürünlerini geliştirmek için teslim ettiği metal parçaları da taşıyor. Dragon kargosunda 3D yazıcı ve biyolojik numunelerin yanı sıra bolca gıda, uzay giyisileri için kullanılan bataryalar, giysiler ve elektronik donanım bulunuyor.

NASA, rutin uzay yürüyüşlerinin gelecek aydan itibaren devam etmesini planlıyor. SpaceX ve Boeing, hafta içinde NASA'nın Commercial Crew Program (CCP) için seçilen firmalar olmuş ve 6.8 milyar dolarlık bütçe almayı garantilemişti. 'Uzay taksisi' olarak da adlandırılan projenin 2017'de hayata geçmesi planlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder