67P/Churyumov-Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı |
Rosetta uzay aracını imal eden Airbus yetkilisi Ralph Cordey, astroitlerin küçük gezegenlere benzer şekilde kayalardan oluştuğunu ancak kuyruklu yıldızlarınsa genelde buz olduğunu belirtiyor: "Dünyada büyük miktarda su var ancak bu suyun tam olarak nereden geldiğini bilmiyoruz ama kuyruklu yıldızların bununla bir ilgisi olduğunu tahmin ediyoruz."
Rosetta uzay aracının dünyadan 400 bin kilometre uzaktaki 67P/Churyumov-Gerasimenko adlı kuyruklu yıldıza ulaşabilmesi için on yıldan uzun bir süredir dünyanın etrafında üç, Mars'ın etrafında da bir kez dolaşarak hız kazanması gerekmiş.
Uzay mühendisi Simon Barraclough, enerji tasarrufunda bulunmak için, son iki buçuk yıldır uzay aracındaki elektronik sistemlerin "uyku modunda" olduğunu söylüyor: "Güneşe yaklaştığımızda elektronik sistemler açılıyor, uzaklaştığımızda ise kapanıyor." Rosetta'dan gelen bir "uyanma" sinyali, araştırmanın merkezi olan Almanya'da büyük sevinç yarattı.
Uzay aracı yakında kuyruklu yıldızın yörüngesine girerek, on kilometre mesafeden takip edip, boyutları ve yüzeyiyle ilgili bilgi toplayacak. Kasım ayında "Philae" ismindeki daha küçük bir uzay aracı kuyruklu yıldızın yüzeyine iniş yapacak. Cordey her iki uzay aracının da kuyruklu yıldızdaki gaz ve toz oranlarıyla ilgili veriler toplayıp, yüzeyinin fotoğraflarını çekeceğini belirtiyor:
"Gelişmiş radar sistemi sayesinde yörüngedeki ana araçla irtibat halinde olacak ve bu sinyaller sayesinde kuyruklu yıldızın merkezini araştırabilecek. Yani sadece yüzeyini ve çevresini değil, yüzeyin altında da ne olduğunu araştırabilecek."
Uzay araçları kuyruklu yıldızla tam bir yıl geçirecek. Rosetta, kuyruklu yıldızın güneşe yaklaşmasıyla birlikte ne tür değişiklikler gösterdiğini ve nasıl ısındığını araştıracak, daha küçük olan Philae ise kuyruklu yıldızın yüzeyini ve altını araştıracak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder