Ganymede |
Güneş'e en yakın gezegen Merkür'den bile büyük olan Ganymede'in, yüzeyinin altında katmanlar halinde sıvı okyanuslar saklıyor olabileceği anlaşıldı.
NASA, Ganymede'in derinliklerinde bir soğan veya sandviçe benzeyen, sıvı su ve buzul katmanlar yer aldığını ortaya çıkardı. Katmanlardaki tuz oranının, derinlere inildikçe arttığı belirtildi.
NASA Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'ndan (JPL) Steve Vance, 'keşfin Ganymede için iyi bir haber olduğunu' belirtti. Vance, Ganymede'nin çok yüksek basınç altında dev okyanuslara sahip olduğunu, tuz oranının artması sayesinde sadece buzun değil, suyun da okyanus tabanının dibine indiğini belirtti.
Ganymede üzerinde geçmişte hazırlanan modeller, uydunun buzul yüzey katmanı ile yeraltındaki buzla kaplı kayalık katman arasında sıvı su olduğunu öne sürmüştü. Tek bir sıvı su katmanı öne süren bu modelde, su-kaya arasındaki kimyasal etkileşim gerçekleşmediği için yaşam olasılığı düşük kabul edilmişti. Tuzun karmaşık etkilerine dayanan yeni modelde ise Ganymede'in derinliklerindeki magnezyum sülfat sıvı suyun kayalık deniz tabanının üzerine çıkmasını sağlıyor ve yaşam olasılığını artırıyor.
JPL'de araştırmada yer alan Christopher Sotin, 'yüksek basınçların neden olduğu sandviç benzeri yapının ne kadar süre bozulmadan kalacağını bilmediklerini' söyledi. Sotin, buzul ve sıvı su katmanların düzenli bir yapıyı temsil ettiğini ancak çeşitli faktörlerin bu durumu etkileyebileceğini belirtti. Gökbilimciler, Ganymede için öne sürdükleri çok katmanlı modelin Güneş Sistemi'ndeki diğer buzul uydular ve hatta dış gezegenler için de geçerli olabileceğini ifade etti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder