5 Kasım 2013 Salı
Hindistan, Mars uzay aracını gönderdi.
Hindistan’ın ‘Mars Orbiter Mission’ adını taşıyan uzay aracı, ülkenin güneydoğu kıyısında yapılan başarılı ateşlemeyle uzaya gönderildi. Uzay aracı, Mars’ın atmosferinde metan arayacak ve mineral keşfi yapacak.
Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonı (ISRO) sözcüsü Deviprasad Karnik, “Gezegenlerarası görevlerimize ılımlı bir başlangıç yaptık” açıklamasında bulundu.
Mars’a bugüne kadar sadece ABD, Rusya ve Avrupa uzay aracı gönderirken, Kızıl Gezegen’e yollanan keşif araçlarının yarısından fazlası yolculuğunu tamamlayamadı. Çin’in 2011’deki bir denemesi de başarısız olmuştu.
Hindistan’ın 73 milyon dolar harcadığı Mars Orbiter, Çin ile uzay yarışına girdiği ifade edilen ülkenin düşük bütçeli ilk önemli denemesi. Analistler, gelecek yıllarda Hindistan’ın 304 milyar dolarlık küresel uzay piyasasında daha fazla yer edineceğini düşünüyor.
Uzay programına 50 yıl önce başlayan Hindistan, son yıllarda giderek yatırımı artırdığı çalışmaları kapsamında ilk olarak Ay’a Chandrayaan uzay aracını gönderdi. 5 yıl önce Ay’a ulaşan keşif aracı, Dünya’nın uydusunda su izlerine rastladı.
Mars Orbiter, Dünya’daki yaşamla yakın bağlantısı bulunan metan gazını Kızıl Gezegen’in atmosferinde bulmaya çalışacak. NASA’nın Curiosity uzay aracı, metanı Mars’ın yüzeyinde keşfetmiş ancak atmosferinde bulamamıştı.
Mars’a gönderilecek bir sonraki uzay aracı, NASA’nın bu ay içinde ateşlemeyi planladığı MAVEN olacak.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder