24 Ekim 2013 Perşembe
En yaşlı galaksi adayı: z8_GND_5296
Hubble Uzay Teleskobu ve ABD’nin Hawaii adasındaki Keck Gözlemevi’nde bulunan Keck I teleskobu tarafından yapılan gözlemler, tarihi bir keşfe imza atılmasını sağladı. Keck I gözlemleri ve Hubble verilerini kullanan gök bilimciler, yaklaşık 13.1 milyar yıl önce oluştuğu belirtilen z8_GND_5296 galaksisini keşfetti.
Nature dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan ABD’nin Texas Üniversitesi’nden steven Finkelstein, “Bu tür keşiflerin heyecan verici tarafı, Evren’in eskiden neye benzediği hakkında bize bilgi veriyor olması... Işık hızının sabit olması, dolayısıyla bize ulaşması için zaman alması, bu galaksilerin şu an olduğu gibi görülmemesine neden oluyor.
z8_GND_5296’nin 13 milyar yıl önceki halini görüyoruz. Bu zaman, Büyük Patlama’dan bu yana geçen zamanın yüzde 95’ini temsil ediyor” dedi. Finkelstein, Space.com’a yaptığı açıklamada, “z8_GND_5296’nın oluştuğu zaman yer alan eski yıldızların muhtemelen hala var olduğunu ancak bugün daha büyük galaksilerin parçaları haline geldiklerini düşündüklerini’ belirtti.
SAMANYOLU’NDAN ÇOK DAHA ‘ÜRETKEN’
Hubble’ın derin Uzay’da galaksi arayan CANDELS projesi, bugüne kadar yaklaşık 100 bin galaksi keşfetti. Nature dergisinde yayımlanan yeni araştırma kapsamında, bilim insanları bu galaksilerin 43 tanesini inceledi. Galaksilerin tespitinde hidrojeni kullanan bilim insanları, incelenen galaksilerin hidrojen salınım çizgilerini gözlemledi. Ancak tek çizgi z8_GND_5296 galaksisinde görüldü.
Gök bilimciler, incelenen 6 galakside hidrojen salınım çizgisi bulmayı umarken, sadece z8_GND_5296 buldukları gibi, beklenmedik bir bulgu daha elde etti. Antik Galaksi, Samanyolu’ndan tam 150 kat hızlı yıldız üretiyordu. Samanyolu her yıl bir ya da iki tane Güneş benzeri yıldız doğumuna tanık oluyor.
z8_GND_5296 galaksisinin ise 13 milyar öncesinden bugüne, her yıl 300 tane doğurduğu düşünülüyor. z8_GND_5296, bu özellikleriyle hem en uzaktaki hem de en üretken galaksi olma rekoruna da sahip oldu. Finkelstein, “Uzay’ın küçük bir noktasını gösteren Hubble karesinde iki ilginç bulgu tespit ettik” ifadesini kullandı.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder