Kepler-7b ve Jüpiter büyüklük kıyaslaması |
Massachusetts Institute of Technology (MIT) araştırmacısı Brice-Olivier Demory, “Kepler ve Spitzer ile üç yıldan bu yana gözlemlediğimiz gaz devinin düşük çözünürlüklü haritasını çıkarmayı başardık... Böyle bir gezegende kıta ve okyanuslar görmeyi beklemiyorsunuz. Ancak bulut olduğunu düşündüğümüz yapılar tespit ettik.”
Kepler teleskobunun Güneş Sistemi dışında keşfettiği ilk beş gezegenden biri olan Kepler-7b’nin yörüngesi, Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığının sadece yüzde 5’i mesafede. Yıldızına bu kadar yakın olması yüzünden yüzeyindeki sıcaklık 1500-1800 dereceye ulaşan gezegenin atmosferi olmadığını düşündürse de, Kepler’in görünür ışıktaki gözlemleri batı yarımkürede bu durumun aksini savunan tespitler yaptı.
Araştırmacılar, Güneş’e bu kadar yakın olan bir gezegen için söz konusu sıcaklığın ‘düşük’ olduğunu, bu ısının, batı yarıkürede tespit edilen esrarengiz parlaklığın kaynağı olamayacağını belirtti.
NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’nden Thomas Barclay, “Kepler-7b, keşfettiğimiz gaz devlerine kıyasla çok daha fazla ışık yansıtıyor. Batı yarıküredeki parlaklığı atmosferdeki bulutlara bağlıyoruz. Dünya’nın aksine, bulut yapısı değişmiyor gibi görünüyor. Kepler-7b son derece düzenli bir iklime sahip” dedi.
Astrophysical Journal Letters dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Kepler-7b’nin batı tarafı yüksek bulutlarla kaplıyken, doğusunda temiz bir gökyüzü bulunuyor.
3500’DEN FAZLA GEZEGEN
Araştırmada yer alan bir diğer isim, NASA’nın astrofizik biriminden Paul Hertz, “Kepler ve Spitzer sayesinde, trilyonlarca km ötedeki gezegenlere bakabiliyoruz... Geldiğimiz noktada sadece Güneş Sistemi dışındaki gezegenleri keşfetmiyor, onları inceleyebiliyoruz” dedi.
Jüpiter’in 1.5 katı olan Kepler-7b, 2010 yılında keşfedildi. Katı köpük benzeri bir kütlesi bulunan Kepler-7b, sudan düşük kütlesiyle Güneş Sistemi dışında keşfedilen en düşük yoğunluktaki gezegenlerden birini temsil ediyor. Lyra (Çalgı) Takımyıldızı’nda bulunan Kepler-7b, Güneş’imizden daha büyük olan yıldızının etrafındaki turunu 5 yılda bir tamamlıyor.
Mart 2009’da göreve başladığından bu yana 3500’den fazla dış gezegen keşfeden Kepler, Mayıs ayında devre dışı kalmıştı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder