Voyager 1 |
NASA'nın 1977'de atmosfer dışına yolladığı ikiz uzay araçlarından Voyager 1, Güneş Sistemi'ni terk eden insan yapımı ilk nesne oldu.
NASA, Voyager 1'in 36 yıl önce başlayan yolculuğu sonrası şu anda dünyadan yaklaşık 19 milyar kilometre uzakta olduğunu açıkladı. Açıklamada Voyager 1'in Güneş Sistemi'ni yaklaşık 1 yıl önce terk ettiği de bildirildi. Yapılan hesaplamalara göre Voyager 1 Ağustos 2012'den beri yıldızlararası uzay boşluğunda.
NASA adına açıklamayı yapan proje yöneticilerinden Gary Stark heyecanını, “Yıldızlararası uzaya çıkmanın önemi nedir? Öncelikle oraya ulaşabilmiş olmamız çok önemli. 40 yıl önce bu projeye başlarken hedefimiz buydu ancak kimse sonucun ne olacağından emin değildi. Yani şans da önemli bir faktördü” sözleriyle anlattı.
Voyager 1'den dünyaya gelen veriler işlenerek yapılan hesaplamalar son aylarda yaşanan tartışmalara da son noktayı koymuş oldu. Daha önce de birkaç kez Voyager 1'in Güneş Sistemi'ni terk ettiği açıklanmış ama bu durumun kesin verilerle kanıtlanması mümkün olmamıştı.
Voyager 1'in gönderdiği veriler ışık hızıyla yol almasına rağmen dünyaya 17 saatte ulaşıyor. Bu veriler o kadar zayıf ki ancak 23 watt gücünde bir ampul kadar. Üstelik uzay aracının gittikçe azalan gücünü tüketmek istemeyen bilim adamları oldukça dikkatli davranmaya çalışıyor.
Voyager 1'in yaklaşık 2020'ye kadar veri gönderebileceği düşünülüyor. İkizi olan ve kendisinden 16 gün önce uzaya fırlatılan Voyager 2'nin ne zaman Güneş Sistemi'nin dışına çıkacağı ise henüz bilinmiyor.
Uzmanlar 1970'lerin teknolojisiyle üretilen bir aracın güneş sisteminin dışına kadar yolculuk edebilmesinin kayda değer bir başarı öyküsü olduğu görüşünde.
"Voyager 1(V1) Güneş Sistemi'ni terk etti" (mi?)
YanıtlaSilBizce...Hayır !
Kısaca,
*V1, Dünyadan/Güneşten (mevcut durumda farketmez) 110-115 Astronomi Birimi (AU) uzaklıkta. Bu yazıda yer verilen şematik gösterime bakılırsa, Oort Bulutu 10 000+ AU uzaklıkta... Sadece "Sedna" cüce-gezegeni bile,Dünyadan/Güneşten 510+ AU uzaklaşabiliyor...
*V1, "yıldızlararası uzaya" erişti mi; yine hayır ! Adından hareketle yorumlarsak, "yıldızlararası"nın, herhangi bir yıldızın (rüzgarı) etkisinde olmayan bir (bir anlamda tarafsız) bölge içinde olması lazım ! V1, halen böyle bir ortamda mı...Hayır !
*V1 neyi başardı ? Güneş rüzgarları ile kozmik diğer rüzgarların kafa kafaya geldiği "Heliopause" (Güneş rüzgarının, teorik olarak, durduğu) bölgeyi (bir anlamda duvarı) geçmeyi başardı...ki büyük bir başarı...
*Peki, NASA V1 Ekibi, neden (ve ısrarla) "Güneş Sisteminin dışına çıkmayı başardığını" iddia ediyor ?
Bu sorunun cevabını belki Napolyon verebilir !