25 Eylül 2013 Çarşamba
En yoğun gökada keşfi: M60-UCD1
Güneş ve kendisine en yakın yıldız olan Alpha Centauri yıldızı arasındaki 4 ışık yılı mesafesinde 10 bin civarında başka yıldız olduğunu düşünün.. Evrende yıldızlarla tıka basa dolu böylesine yoğun bir galaksi var: M60-UCD1 cüce gökadası.
Dünyadan yaklaşık 54 milyon ışık yılı uzaklığındaki M60 galaksisinin yakınında bulunan M60-UCD1 galaksisi en yoğun gökada olmaya aday.
Solda görülen ve merkezinde M60 gökadasının bulunduğu görüntünün alt kısmında yer alan M60-UCD1 galaksisi o kadar yoğun ki gökbilimciler tarafından ultra yoğun gökada olarak tanımlanıyor.
Chandra X Işını Gözlemevi ve Hubble Uzay Teleskobu görüntülerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkan görüntü daha çok M60'ı gösterse de aynı zamanda etrafındaki cüce galaksileri de gözler önüne seriyor.
Hawai'deki Keck Teleskobu ile de yapılan gözlemlere göre M60-UCD1 yaklaşık 200 milyon güneş kütlesinde. İlginç olan bir diğer husus bu kütlenin yaklaşık yarısının 80 ışık yılı yarıçaplı kısmında bulunması. Aynı yoğunluk Samanyolu'nda olsaydı yıldızlar birbirine 25 kat daha yakın olacaktı.
Yapılan gözlemlerle bu ultra yoğun galaksinin içindeki yıldızlarda ağır metallerin taranmasıyla ortaya çıkan sonuçlar bizim yıldızımız Güneş'e yakın değerlerde çıktı.
Yaklaşık 10 milyar yaşında olduğu tahmin edilen yoğun gökadanın büyük bir gökadanın parçalanması ile oluştuğu tahmin ediliyor. Merkezinde 10 milyon güneş kütleli bir karadeliğin olması muhtemel M60-UCD1'in neden bu kadar yoğun olduğunun önümüzdeki süreçte yapılacak gözlemlerle anlaşılabileceği düşünülüyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder