Kepler Teleskobu'nun keşif alanı |
NASA, görev süresi beklendiği tarihte sona eren ancak daha fazla çalışmasını umdukları teleskobun aktif hale gelmesi için son bir girişim başlattı.
NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’nde Kepler projesi başkan yardımcısı olan Charlie Sobeck, “Çarklarda bir dönem görebiliriz ancak bu kendi başına bir dönme olmayacak... Kontrollü titreşimlerin dışına çıkamamak bizi mutlu etmeyecek” dedi.
‘Geçiş yapan’ gezegenleri izleyerek, yıldızlarının önünde oluşturdukları izlerden tespit yapan Kepler, geride kalan dört yılda Güneş Sistemi dışında 134 gezegen bulurken, 3144 Dünya benzeri gezegeni de inceliyordu.
GEZEGEN AVI TAMAMEN BİTEBİLİR
İncelediği hedeflerden sapmaması için, teleskobun dört reaksiyon tekerleğinden en az dördünün çalışması gerekiyor. Bir tekerleği geçtiğimiz yıl devre dışı kalan teleskop, Mayıs ayında bir diğerinin de çalışmayı durdurmasıyla gezegen avını sona erdirmişti.
Discovery News’in haberine göre, Mayıs ayında hareketsiz kalan tekerin tamamen sıkışmış durumda ve yeniden hareket etmesi oldukça zor. Sobeck, “Her iki tekerin de özgürce hareket etmesi için çalışacağız. İkisi için de şansımızı denemek istiyoruz” dedi.
Tekerlerden bir tanesinin çalışmaya başlamaması halinde, Kepler’in gezegen avı ebediyen sona erebilir. Kepler proje müdür Roger Hunter, “Veri akışının durması, analiz edilmesi gereken büyük miktardaki bilginin eksik kalması ve gelecek yıllarda gerçekleşmesini beklediğimiz keşiflerin yaşanmaması anlamına gelir” dedi.
Bilim insanları, Kepler’ın gezegen avına devam etmemesi halinde gerçekleştirebileceği alternatif görevleri de masaya yatırmaya hazırlanıyor.
Kaynak: ntvmsnbc.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder