Alpha Centauri Bb çizimi |
Keşfiyle astronomi dünyasını heyecanlandıran Alpha Cantauri Bb’nin en büyük özelliği, ona ulaşmak için ışık hızında veya daha hızlı bir yolculuk gerekmemesi. Işık hızının 10’da 1’iyle ilerleyecek bir uzay aracıyla, Alpha Centauri Bb gezegenine yapılacak yolculuk bir insan ömrüne sığabilir.
Alpha Centauri, Alpha Centauri A ve B yıldızlarıyla, bu iki yıldıza daha uzak bir mesafede bulunan Proxima Centauri adlı kırmızı cüceden oluşuyor. Alpha Centauri Bb, B yıldızının yörüngesinde ve yıldızına çok yakın mesafede yer alıyor. Yüzeyindeki sıcaklığın 1200 derece olduğu tahmin edilen gezegende yaşam oluşması için gereken şartların çok yetersiz olduğu düşünülüyor.
New York Times’ın geçtiğimiz hafta mercek altına aldığı Alpha Centauri yolculuğu, Alpha Centauri Bb’nin çok sıcak olması, hatta belki de gerçek olmama ihtimaline rağmen gökbilimcileri fazlasıyla çekiyor.
ORADA BİR GEZEGEN VAR MI?
Alpha Centauri, kozmik ölçekte çok yakın bir mesafede yer alıyor. Avrupalı araştırmacılar, yıldızından sadece 5.8 milyon km ötede bulunan Alpha Centauri Bb’nin, var olması halinde oraya ulaşmak istiyor ancak gezegenin varlığından emin olamıyorlar.
Almanya’daki Thuringian State Gözlemevi’nin direktörü olan Artie P. Hatzes, geçtiğimiz ay Astrophysical Journal dergisinde yer alan makalesinde, ‘Avrupa’daki araştırmalardan elde edilen verileri gözden geçirdiğinde gezegenin varlığının doğrulayamadığını’ belirtti.
Hatzes, New York Times’a yaptığı açıklamada, “Bazen orada, bazen değil... Bu istatistiksel karmaşayı azaltmak için kullandığınız yöntemlere bağlı” ifadesini kullandı. Hatzes, yine de ‘Alpha Centauri Bb’nin var olabileceğini ancak kendisine gerçek bir gezegen izlenimi vermediğini’ belirtti. Alpha Centauri Bb’nin 450 gün süren keşfinde yer alan Cenevre Üniversitesi’nden Xavier Dumusque, “Bir tespiti sorgulamak her zaman meyve vermiştir” ifadesini kullanırken, ‘gezegenden aldıkları sinyalin verilerle tespiti onayladığını’ belirtti. ABD’nin Yale Üniversitesi’nde Alpha Centauri’yi inceleyen Debra Fischer da, ‘elde edilecek yeni bilgilerle Alpha Centauri Bb gezegeninin varlığını doğrulamak istediklerini’ ifade tti.
İLK ADAY DEĞİL
Alpha Centauri B, bilim insanları için Güneş Sistemi dışında ziyaret edilmesi düşünülen ilk gezegen değil. Doğal olarak, yıldız sistemlerinin yaşanabilir bölgelerinde yer alan Gliese 581g gibi gezegenler ön plana çıkıyor. ‘Gezegen avcısı’ Kepler Teleskobu’nun keşif görevini sona erdirmesinin ardından yeni gezegenleri tespit etmek için James Webb Teleskobu gibi yeni donanımları bekleyecek olan gökbilimciler, yerdeki donanımlarla kendi keşiflerini yapmaya da devam ediyor.
Dumusque ve ekibi, Aplha Centauri Bb’yi, gezegenlerin yıldızlarının yörüngesinde hareket ederken oluşturdukları yerçekim kuvvetini ölçmeye çalışarak tespit etmişti. Araştırma, Avrupa güney Gözlemevi’ne (ESO) bağlı olan, Şili, La Silla’daki gözlemevinde, 355 cm çapındaki Harps spektrografıyla yapıldı. Cihaz, yörünge hareketi esnasında yıldız ışığı dalga boylarındaki ritmik titreşimleri tespit etti. Kepler ise gezegenlerin yıldızlarının önünden geçtikleri esnada oluşturdukları siyah noktayı tespit ederek keşifte bulunuyordu.
Teleskobun yaptığı gözlemler, kara noktanın oluşma düzeni ve diğer istatistiklerle bir yörünge hareketini doğruluyordu. Kepler ile bilim insanları bugüne kadar 132’si doğrulanan, 3,216 gezegen adayı keşfetti.
Araştırmacılar, bir sonraki adımda, TESS’in (Geçiş Yapan Dış Gezegen Gözlem Uydusu) 2017’de ateşlenmesini bekliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder