25 Mayıs 2013 Cumartesi
Yeni keşfedilen kutup bakterisi ve Mars'ta yaşam
Araştırmacılar, Güneş Sistemi’nin en soğuk köşelerinde yaşam olabileceğine dair izi, Arktik’te buldu. Kanada’nın Arktik Takımadaları arasında yer alan Ellesmere Adası’nda keşfedilen ve Planococcus halocryophilus OR1 adı verilen bakteri, -15 derecedeki donmuş toprakta bulundu. Bakterinin keşfi, sıcaklığın sıfırın altında olduğu Mars ve Enceladus’ta bakteri yaşamı olabileceğine dair düşünceleri güçlendirdi.
Mars keşif aracı Curiosity, Mars’ta bir zamanlar organik yaşam bulunduğu ihtimalini güçlendiren izlere ulaşmıştı. Araştırmanın başını çeken McGill Üniversitesi’nden Lyle Whyte, ‘bakterinin tuzlu suyun damarlarında yaşıyor olabileceğini, tuzun suyu donmaktan alıkoyduğunu’ belirtti. Whyte, bakterinin -25 dereceye kadar aktif kalabildiğini ifade etti.
ANTİFRİZ KULLANIYOR
Whyte ve ekibi, gen yapısını inceledikleri P. halocryophilus OR1 bakterisininü, hücre yapısındaki farklılıklar sayesinde soğuğa ve tuza karşı koyabildiğini tespit etti. Ayrıca, hücre fonksiyonu ve soğuğa adapte olan proteinlerin eksikliğinin de bakteriyi dirençli kıldığı anlaşıldı. Hücre duvarının koruyucu özelliği de değişime uğrayan bakterinin, ‘moleküler antifriz’ gibi işlev gören bir bileşikten yüksek oranda içerdiği de ifade edildi. Bileşiğin, hücreyi tuzlu sıvıya karşı da koruduğu ifade edildi.
LiveScience’ın haberine göre, P. halocryophilus OR1 gibi donmuş toprakta yaşayan bakteriler, küresel ısınmanın etkisiyle sorun teşkil etmeye başlayabilir. Ölü organik madde barındıran donmuş toprak, erimesiyle atmosfere karbondioksit yayılmasını artırıyor. Whyte, yine de P. halocryophilus OR1 bakterisini ‘soğukların şampiyonu’ ilan ederken, ‘Güneş Sistemi’nin farklı köşelerinde varolabilecek benzer yaşam türleri hakkında izler taşıdığını’ söyledi. Araştırmalar, geçmişte Sibirya ve Antarktika’da -5 ile -20 arasında yaşayabilen bakteriler ortaya çıkarmıştı.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder