Dünyanın çevresindeki radyasyon kuşakları |
Güneş fırtınaları ve uzaydaki hava değişimlerine tepki veren; iletişim ve GPS uyduları hatta zaman zaman uzaya giden astronotlar açısından tehdit oluşturan, Dünya'yı kuşatan diğer iki radyasyon kuşağının varlığı 1958’den beri biliniyordu. Şimdi göründüğü kadarı ile üçüncü bir kuşak daha ortaya çıktı. Söz konusu kuşak neredeyse tesadüf eseri keşfedildi.
NASA’nın Van Allen uzay aracı, bölgeyi detaylı bir şekilde inceleyen iki uzay aracından oluşuyor. Uzay araçlarının geçen yıl ağustos ayında uzaya fırlatılmalarından bu yana, araştırma ekibi Rölativ Elektron Proton Mikroskobu’nu (REPT) planlanandan daha önce devreye almaya kadar verdi. Böylece teleskobun yaptığı gözlemler SAMPEX adı verilen diğer araştırma faaliyeti ile örtüşebilecekti. Bu bir şanstı.
Van Allen Uzay Aracı'ndan sorumlu bilim adamı Shri Kanekal "REPT’in devreye alındığı beşinci gün, gözlemlerimizin sonuçlarını değerlendirebilecek durumdaydık ve üçüncü kuşağın oluşumunu izleyebildik” dedi. Kanekal “Cihazlarımızda bir sorun olup olmadığını düşünmeye başladık. Her şeyi kontrol ettik, ama hiçbir sorun yoktu. Üçüncü kuşak günlerce, haftalarca, dört hafta boyunca oradaydı” diye ekledi. Dört haftanın sonunda güneşten gelen çok güçlü bir gezegenler arası şok dalgası üçüncü kuşağı yok etti.
Araştırma ekibi, üçüncü kuşağın varlığının tespit edilmesinin bazı önemli sonuçları olduğunu söylüyor. Bu keşif, kuşakların şekil değiştirmesine nelerin sebep olabileceğine dair ipuçları sağlıyor. Söz konusu kuşaklar Güneş'ten gelen enerjiye göre bazen büyük oranda şişebiliyor, bu da uyduları, uzay araçlarını etkiliyor ve insanlı uzay uçuşları açısından tehdit yaratabiliyor.
John Hopkins Üniversitesi’nden Nicky Fox “Keşiflerinin üzerinden 55 yıl geçmiş olmasına rağmen, dünyanın etrafındaki radyasyon kuşakları hala bizi şaşırtıyor ve hala onlarla ilgili çözülmesi gereken bir çok sır ve açıklanması gereken bir çok şey var. Radyasyon kuşaklarını bildiğimizi sanıyordum ama bilmiyoruz” dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder