26 Ocak 2013 Cumartesi

Almanya asteroide yollanacak robotu geliştiriyor.


Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) önde gelen destekçilerinden Almanya, 2013’te yoğunlaşacağı bir dizi projeyi açıkladı. Alman uzaycılık kurumunun hedefleri arasında bir asteroide robot yollamak da bulunuyor.

Alman Hava ve Uzaycılık Merkezi (DLR), 2013’te yoğunlaşacağı hedef ve projeleri açıkladı. Alman uzaycılık dairesi bütçesinin yarıya yakınını Avrupa Uzay Ajansı ile ortaklaşa yürütülen projelere ayırıyor. Almanya, insanlı uzay araçlarından uluslararası havacılığı engelleyen volkan püskürmelerinin araştırılmasına bir dizi alanda araştırma yürütecek.



Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nin 2013 hedeflerini Deutschlandradio’ya değerlendiren uzman Dirk Lorenzen, merkezin tek bir alandan ziyade farklı konulara yoğunlaştığına dikkat çekti. Bunlar arasında öne çıkan belli başlı projelerin olduğunu kaydeden Lorenzen, bir asteroide yollanması öngörülen insansız uzay aracının da bunlardan biri olduğunu belirtti:

“Alman uzay ajansı bu misyonu Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) iler ortaklaşa yürütüyor. Japonya, bunun için geliştirdiği Hayabusa-II isimli uzay aracını gelecek yıl uzaya fırlatacak. Aracın göktaşına varması birkaç yılı bulacak. Ulaştığında ise Alman Hava ve Uzaycılık Merkezi bünyesinde geliştirilen Mascot isimli keşif aracı devreye girecek. 10 kilo ağırlığındaki Mascot, göktaşının yüzeyini inceleyecek, fotoğraflar çekecek. Asteroid’in farklı noktalarında ölçüm ve görüntüleme yapabilmek için zıplayarak hareket edecek."

 Robotun adı Mascot

Uzman Dirk Lorenzen, Alman Hava ve Uzaycılık Merkezi’nin bu yıl içinde Mascot’un geliştirilip tamamlanmasına yoğunlaşacağını söyledi. Uzaycılık merkezi, robotik araştırmaları alanında dünya çapında saygın bir yere ve tecrübeye sahip. 2013 yılında uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi, bir başka gündem başlığı olarak öne çıkıyor. Japonya ile uzaycılık alanında yapılan işbirliğine büyük önem veriliyor.

Alman Hava ve Uzaycılık Merkezi’nin Washington’un ardından Japonya’nın başkenti Tokyo’da da temsilcilik açacak olması bunun açık bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Uzman Lorenzen, merkezin bu alandaki yaklaşımının nedenlerini şöyle anlattı: “Merkezimizin başkanı Jan Wörner, neden Çin yerine Japonya’nın seçildiğini soranlara gerekçe olarak, diğer Uzak Doğu ülkeleriyle Japonya üzerinden iletişim kurmanın daha kolay olduğunu söylüyor. Almanya uzaycılık dairesi başkanının Çin ile işbirliğinden çekinmesinin bir diğer nedeni de, fikri mülkiyet hakları. Almanya, uzaycılık çalışmalarında tek bir ülke yerine birden çok partnerle çalışmayı tercih ediyor. Günümüzde birçok alanda gözlenen Çin heyecanının, Alman Hava ve Uzaycılık Merkezi’nde yerini temkinliliğe bırakıyor.”

NASA ile yakın işbirliği Uluslararası Uzay İstasyonu’nun inşası ve Amerikan Hava ve Uzayculuk Dairesi (NASA) ile işbirliği bir başka gündem başlığını oluşturuyor. Alman uzaycılık merkezi Uluslararası Uzay İstasyonu’nun önemine inanıyor. Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) bir süre önce Napoli’de düzenlenen toplantısında da bu kapsamda kararlar alınmasını sağladı.

Uzman Dirk Lorenzen, bu alandaki adımların ortaklıklar çerçevesinde atılacağını söyledi: “Uluslararası Uzay İstasyonu bir taraftan araştırma laboratuarı olarak kullanılmaya devam edecek. Ancak istasyonun inşasında NASA ile daha yakın işbirliğine gidilecek. NASA, yeni nesil insanlı uzay araçlarını Avrupalı ortaklarıyla birlikte geliştirecek. Yeni uzay araçlarındaki servis modüllerini Avrupalılar yapacak. Bunlar, aralarında araç bilgisayarı, kontrol birimi, elektrik ve su şebekesinin de bulunduğu kısımlar. Bir başka ifadeyle uzay gemisinin akla gelebilecek tüm teknik donanımı Avrupa’dan çıkacak. NASA, Avrupa uzaycılığının kendini kanıtlamış araçlarından ATV gemilerinin teknik özelliklerini de yeni araca adapte edecek. İşbirliğinin somut detayları bu yıl ortasında belli olduktan sonra çalışmalara başlanacak.”

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder