18 Aralık 2012 Salı
Göktürk-2 başarıyla uzaya fırlatıldı.
Yüzde 80 yerli yapım olan yüksek çözünürlüklü Türk keşif ve gözlem uydusu Göktürk-2, Çin’deki Jiuquan Fırlatma Üssü’nden saat 18:12'de Uzay'a fırlatıldı.
Başarılı bir ateşlemeyle uzaya gönderilen uydu, saat 21.25'te 686 kilometre yükseklikteki yörüngesine oturdu. İlk sinyalini 21.25'te iletmesi beklenen Göktürk-2'den 19.39'da Norveç'ten sinyal alındı.
Konuyla ilgili açıklama TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Tamer Beşer'den geldi.
Beşer, Göktürk-2'nin 18.25'te yörüngeye yerleşmesinin ardından, 19.39'da uydunun ilk sinyalinin de başarılı şekilde alındığını ve uydu ile Yer arasındaki iletişimin sağlıklı şekilde kurulduğunu ifade etti. Uydunun çalıştığına dair testlerin de başarıyla kontrol edildiğini anlatan Beşer, bundan sonra uydunun panellerinin de yarın sabah açılacağını ve normal işlevlerine başlayacağını söyledi.
Testler tamamlandıktan sonra yarın Göktürk-2'nin uzaydan yollayacağı ilk görüntüleri almayı hedeflediklerini bildiren Beşer, ''Bu tümüyle ekibin tercihi olacak. Görüntü alımından önce belki biraz daha testlere devam edebiliriz. Ancak Göktürk-2'den görüntü alabilecek durumdayız'' diye konuştu.
ERDOĞAN: 25 ÜLKEDEN BİRİYİZ
Göktürk-2’nin fırlatılmasını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve üst düzey devlet yetkilileri, Türk bilim insanlarıyla beraber Ankara'dan izledi. Burada bir konuşma yapan Erdoğan, "Bir hayal kurduk ve hayalimizi gerçekleştirdik" dedi. Erdoğan, ''Bugün Türkiye için miletimiz için tarihi bir anı hep birlikte yaşıyoruz. Türkiye olarak geçmişte de uzaya uydu gönderdik ancak bugün gönderdiğimiz Göktürk-2 uydusu bu alanda artık iddia sahibi bir ülke olduğumuzun da somut ispatı oldu. Şu anda kendi uydusunu imal edebilen 25 ülkeden biri konumuna yükseliyoruz'' diye konuştu.
TUŞAŞ ve TÜBİTAK tarafından geliştirilen Göktürk-2, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü keşif uydusu unvanına sahip. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait olan ve 140 milyon lira bütçeli proje kapsamında yapımına 2007 yılında başlanan uydu, 2.5 metreye kadar çözünürlük kapasitesine sahip olacak; dünya çevresini 98 dakikada turlayabilecek olan uydudan tek seferde 600 kilometrelik şeridin görüntüsü indirilebilecek.
Göktürk-2’nin yörüngede konumlandıktan sonra ilk sinyalini Ankara’ya saat 21.25’te iletecek. Bu sinyalle uydu sıcaklık, akım, gerilim değerleri hakkındaki ilk bilgileri Dünya’ya iletmiş olacak. Daha sonra, roketten ayrılış sırasında oluşan takla hareketinin durdurulması için Milli Uçuş bilgisayarı Bilge'den, Göktürk-2’ye komutlar gönderilecek ve uydu en son konumuna getirilecek.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder