10 Aralık 2012 Pazartesi

Dünyada Bulunan Uzay Kurumları


Dünyada pek çok uzay kurumu bulunmaktadır. Her geçen gün keşiflerin artması ve uzayın giderek daha bilinen bir yer olması insanlığın ilgisini daha fazla uzaya çekmektedir. Uzayla ilgilenen kuruluşlar da uzayı keşfetmek için çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.

Uzayla ilgili kurum ve kuruluşların tam bir listesini yapmak imkansız olsa da biz bütçesi, yaptığı çalışmalar ve bilinirliği açısından en önemlilerinden oluşan bir liste hazırladık.

- NASA (National Aeronautics and Space Administration - Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi): ABD'nin uzay çalışmalarını yürüten NASA, dünyada en çok bilinen uzay kuruluşudur. Tarihte gerçekleştirdiği sayısız projeyle insanlığın uzay macerasında özel bir yeri olmuştur. Aya ilk ve tek ayak basan kuruluş olmasının yanı sıra güneş sistemindeki gezegenleri keşfetmek üzere gönderilmiş sayısız uzay aracı vardır.

- ESA (European Space Agency - Avrupa Uzay Ajansı): Avrupa ülkelerinin ortaklaşa uzay çalışmaları yaptığı uzay kurumudur. Gün geçtikçe uzay konusunda ağırlığını artıran kuruluş diğer kurumlarla ortak çalışmalarının yanı sıra uzaya gönderdiği ve göndermeye planladığı uzay araçlarıyla yakın gelecekte daha fazla gündeme gelecektir.

- Roskosmos (Russian Federal Space Agency - Rusya Uzay Ajansı): Uzaya ilk insanı gönderen , Venüs'e sayısız sonda gönderen ülke olduğu eski ihtişamlı SSCB günlerinden uzak olsa da Roskosmos halen uzay çalışmalarında ki en önemli uzay kuruluşlarında biridir. Uluslararası Uzay İstasyonu'na insanlı uçuşları gerçekleştiren Roskosmos diğer gezegenlere göndermeye çalıştığı uzay araçlarında son yıllarda problemler yaşamaktadır.

- CNSA (Chinese National Space Agency - Çin Ulusal Uzay Yönetimi): Geç katıldığı uzay yarışında son yıllardaki ataklarıyla dikkat çeken Çin'in ulusal uzay kurumudur. Uzaya insan gönderebilen üçüncü ülke olmasının yanı sıra bir uzay istasyonu kurma projesi dikkat çekmektedir.

- JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency - Japon Uzay Araştırma Ajansı): Japonya'nın uzay kurumudur. İnsansız uzay araçlarını uzaya gönderebilmektedir. Özellikle Itokava asteroidinden örnek alıp dünyaya dönmeyi başaran Hayabusa uzay aracı ile büyük başarı elde etmiştir.

Listemiz yakında güncellenecek ve eklemeler olacaktır.

31 yorum:

  1. 6 yıldan beri bekliyoruz. Nerede bu eklemeler?

    YanıtlaSil
  2. gayet güzel teşekkkürler

    YanıtlaSil
  3. Çok güzet işime yaradı

    YanıtlaSil
  4. Sizleri tebrik ediyorum 7 yıldır hala ii siniz(;

    YanıtlaSil
  5. gayet iyi ödevimde işime yaradı

    YanıtlaSil
  6. gençler kocaeli 7b sa
    bilgiler için saol başkan

    YanıtlaSil
  7. Sıkıntı yok yani ben öyle yapıyorum merhaba için bir şey yok ki benim için çok teşekkür ederim canım kardeşim ya ben de seni çok seviyorum ama çalışmıyorum

    YanıtlaSil