Ayın karanlık yüzü |
Ayın kendi ekseni etrafında dönme süresi ile Dünya etrafında dönme süresi aynıdır. Yaklaşık 29 gün süren bu periyot yüzünden ayın sürekli aynı yüzü dünyaya bakar.
Önceleri hakkında sayısız efsaneler üretilen ayın karanlık yüzü ise insanlı ay uçuşlarından sonra aya giden insanlar tarafından görülmüştür. ABD başta olmak üzere birçok ülkenin insansız uzay araçları da ayın karanlık yüzünün detaylı fotoğraflarını çekmiştir.
Ayın görünmeyen kısmı yani Ayın Karanlık Yüzü ayın % 41'lik alanını kapsar. Yani dünyadan baktığımızda ayın % 59'luk kısmını görebiliriz.
Zamanımızda ayın hep aynı yüzünü görürüz ifadesi doğrudur da,zamanımızdan 2 milyar yıl kadar önce ayın gökte döndüğü ve her iki yüzünün de görüldüğü sarmal teorisi ile hesaplanır.O zamanlar ay dünyayı 15 günde dolanıyordu,kendi etrafındaki açısal dönme ise sabit olduğundan,bu 15 gün içinde ayın öteki yüzü de görünüyordu.Ayın dünyayı dolanma hızı değişmez,açısal dönme hızı da değişmez.
YanıtlaSilDünya düz ondan böyle
SilHer yıl ay dunyadan yaklasik 38 milimetre uzaklasior yani her yil ayin dunya uzerindeki donus suresi artiyor
Silayın dünya etrafında dönmesiyle kendi etrafında dönme süresinin aynı olsuğu için (27)gün
Siliki daire bulun ve her biri kendi etrafında aynı sürede dönsün.bakın karanlık yüz diye bi şey var mı.ayın içinde ki gölge venezuella da da aynı t.c de de aynı nasıl oluyor dostum birbirinden ayrı iki küre kendi etrafında dönecek ve bir yüzünü diğer daireye göstermeyecek.böyle bi olaay yok kendinizi kandırmayın.
YanıtlaSilDostum,Savını anlayamadım.Lakin 29 günlük ay dolanımı esnasında,ayın kendi etrafındaki dolanımı 1 devirdir.Ayın kendi etrafındaki dönme süresi sabittir.Ama dolanım süresi aynı değildir.Bugün 1 dolanımı 29 günde yapan ay milyonlarca sene önce 14,5 günde dolanıyordu.Yani karanlık dediğimiz yüzün aydınlık olduğu zamanlar da oldu.Hesaplarıma göre bundan 1 851 984 631 sene önce dünyadan ayın her iki yüzü de görünüyordu.Ayın kendi etrafındaki dönmesi görülüyordu.
SilKardeşim yanlış düşündüğün içşn anlamıyorsun. Ay ve dünyanın dönme hızı aynı değil. Aynı olan ayın kendi etrafında dönme zamanıyla dünyanın etrafında dönme hızı. Yani ayda bir gün bir aya denk geliyor. Bundan dolayı da karanlık yüzünü bize hiç göstermiyor
Silbunun sebebi aslında mantığa dayalı.kucağınıza dünyayı temsilen bir küre koyun. karşınızada ayı temsilen başka bir küre.karşınızdaki ayı temsil eden küreyi elinize alıp onu saat yönünde çevirin bakalım arka tarafını görüyormusunuz.olay bu kadar basit
Silhttps://www.youtube.com/watch?v=WTowA5h7n5s bu videoya bir bakın Nasa harika anlatmış meseleyi.
SilNecat Taşdelen dedi ki:
SilMuhterem,Bu gönderdiğiniz videonun ayın karanlık yüzünü göstermesiyle hiç mi hiç ilgisi yok.Videonun sağ alt köşesindeki okunması zor yazılardan,bunun Keplerin eliptik yörüngeler esaslı fiziğinden alınan ve sene içinde hangi günlerde ayın hangi evrede olduğunu(hilal,1/4 lük,yarım,4/4 lük Tam ay) bildiren bilgiler var.Karanlık yüz meselesine temas eden bir satır bile yok.Neden hep aynı yüzü görürüz hakkında zerre anlatım yok.Üstelik videoda ayın dünyaya bir yaklaştığı bir uzaklaştığı bildiren hesap satırı da bilfiil ölçümü değil,varsayım elipsinin dünyaya olan uzaklıkları uydurduğu yazılı.Karanlık yüz meselesini size anlatabilirim.Adresim necattasdelen@gmail.com
Bu yorum yazar tarafından silindi.
SilBen bu videodan neden Ay hep aynı yüzünü gösteriyor bize gayet iyi anlayabiliyorum en azından gözümde canlandırabiliyorum. Buradaki yazılarınızın neredeyse tamamını okudum ve iyi niyetinizi de gördüm teşekkürler. Fakat problem şurada yazdıklarınızın tamamı doğru olabilir, konu hakkında doktora seviyesinde bilgi sahibi de olabilirsiniz, ancak belli bir işe gidip gelen, hayat gailesinde kendisine bile zaman ayırmakta zorlanan, veya konu ile ilgisi neden ayın sadece bir yüzünü görüyoruz seviyesinde olan bu kadar insana tutup ta böyle bilimsel tabirlerle, matematik formülleri, karmakarışık cümlelerle anlatmaya çalışırsanız burada neredeyse kimse anlattıklarınızdan hiç bir şey anlamaz. Siz de sayfalarca yazı yazmak zorunda kalırsınız. Gerçekten bir amme hizmeti yapmak istiyorsanız bu hadiseyi herkesin anlayabileceği biçimde bir animasyon ile görselleştirmek faydalı olacaktır. Kısacası alegori yapmak lazım. Aksi halde anlatmanız zor.
SilNecat taşdelen der ki,
SilMuhterem ayın hep aynı yüzünü görürürüz işinde,dünyanın güneş etrafında 90 derece dolandığı 1/4 aylık gün içinde,kendi etrafındaki dönmesinin de 90 derece olması meselesi yatıyor.Böyle mühim bir matematiği yalnız laf ederek anlatmak pek kolay değil.Bu sitenin dar kolonlarına da A4 iriliğinde excel tabloları sığdırmak mümkün değil ki rakamları gerekli yerlere oturtabileyim.Halkın anlaması çok ama çooook mühim.Halka inmemiş ilim ilim de sayılmaz.Bunları ancak yeni uzay teorisiyle açıklamak mümkün.Sizin gönderdiğiniz videodan ayın hep aynı yüzü görünür meselesini kavramanız mühim.O video ayın evrelerini anlatıyor.Hep aynı yüz görünür meselesini gözünüzde nasıl canlandırdığınızı kavrayamıyorum. necattasdelen@gmail.com
Necat taşdelen der ki,
SilMesajda bir hata oldu:dünyanın güneş etrafında 90 derece dolandığı cümlesi silinip,yerine ayın dünya etrafında 90 derece dolanmasıyla,ayın kendi ekseni etrafındaki dönmesinin de 90 derece olması nedeniyle hep aynı yüzü görünür demek gerekmektedir.Özür dilerim.
bende unknown gibi düşünüyorum iki nesne kendi ekseni etrafında dönüyorsa nesneler biribirlerinin tüm yanlarını görmeleri gerekir.Eğer ay kendi ekseni etrafında dönüyorsa ve yukarıdaki bilgide verildiği gibi dönüş süresi dünya etrafında dönüş süresi ile eşitse evet mesela türkiye hep ayın aynı yüzünü görebilir fakat örneğin amerikanın farklı japonyanın farklı yüzünü görmesi gerekmezmi? Modellemek gerekirse iki portakalı alın ikisinide kendi ekseni etrafında döndürürken bide birirbirlerinin ekseninde döndürün farklı yüzleri biraraya gelir bu durumda nasıl olurda biz ayın hep aynı yüzünü görürüz? (ayın kendi ekseni etrafında döndüğünden eminmiyiz?)
YanıtlaSilKardes, ayin gorudugumuz yuzu dunyaya sadece aksamlari doner. Bizler eger gun ortasinda ayi gorebilseydik diger yuzunu gorebilirdik. Donus sureci dunyayla ayni hizda olduguna gore hep belli zaman dilimlerinde diger tarafinin dunyaya donmus olmasi gayet mantikli.
SilAyın bize bakan yüzü gündüzde gecede aynıdır.Avuc içine bir portakal alıp kendi etrafınızda dönünüz işte ayın kendi etrafındaki dönme hızıda dünyanın 29 günde dönme hızıyla aynı olduğu için hep aynı yüz görünür.Dünya 29 günde 29 devir yaparken ay bir devir yapmış olur.Hiç dönmediği zannedildiği halde bir devir yapmış sayılır.Zamanımızdan milyarlarca sene evvel,ay dünyayı 14,5 günde bir dolanırken,dünyadan bakılınca ayın döndüğü fark ediliyordu. Önü de arkası da görülüyordu.O zamanlar sene tamamı tamamına 12 ay idi.Hatta Kurandaki bir ayet dolayısıyla sene 12 aydır demek vardır.mail adresiniz olsa size bir kroki gönderirdim. Benimki necattasdelen@gmail.com
Silhttps://www.youtube.com/watch?v=WTowA5h7n5s bu videoya bir bakın Nasa harika anlatmış meseleyi.
SilKutle cekim kilidi nedir arastir, ogrenirsin. Bu iki linke bakabilirsin.
Silhttp://www.kozmikanafor.com/kutlecekim-kilidi-tidal-locking-nasil-oluyor-da-oluyor/
https://eksisozluk.com/kutlecekim-kilidi--1729775
Ekliyeyim, Merkur'de Gunes'in kutlecekim kilidine yakalanmistir. Yani hep ayni yuzu gunese donuktur.
SilNeden çünkü fortnite
SilEn güzel oyun
SilSuat Bey Merhaba,Olayı anlatmak için çizim yapmak gerekiyor.Burada mümkün değil.Lafla açıklamaya çalışayım.Ayakta durun,sağ kolunuzu kaldırın ,uzatın.Avucunuz size dönük olsun.Avucunuza bir portakal alın.Onu ay farzediniz.Portakal size baktığı için o yüzü tam dolun ay farzediniz.Hep size bakan elinizi hiç kıvırmadan siz kendi ekseniniz etrafında bir devir yapınca portakalda bir devir yapmış olur.Şimdi siz bir devir yaparken elinizi bilekten döndürünüz. Öyle ki siz ekseniniz etrafında bir deviri 29 günde tamamlarken portakal da günlük 29 da bir devirlerle bir devir tamamlamış olsun. Eliniz bilekten 29 devir yaptığında,siz de ay da bir devir yapmış olursunuz.Gene tam dolunayı görmüş olursunuz.Yani ayın size bakan yüzünü tekrar görmüş olursunuz.İster venezüelada olun ister Türkiyede,Ayın Aynı yüzünü görürsünüz.Çok çok eskiden,günümüzden 1 851 984 631 yıl önce(sarmal teorisi ile hesaplanmıştır) ayın kendi etrafındaki dönme hızı değişmediği halde ay dünyayı 14,5 günde dolanıyordu.O zamanlarda ayın her iki yüzü de görülüyordu.Ayın gökte döndüğüne şahit olunuyordu.Hatta "sene 12 aydır " diyen Kuran ayetinin o zamana ait olduğu da söylenebilir.Şimdilerde sene 12 ay değildir.Sarmal teorisi, keplerin uzay yasalarını ret eden,yeni bir uzay mekaniği teorisidir.İlgilenirseniz irtibat necattasdelen@gmail.com var.
YanıtlaSilnecat bey siz bana 29 günlük devrin sonunda aynı yüzü görürsünüz diyorsunuz bunda sorun yok bunun zaten normal olduğunu yukarıda söylemiştim.Benim dediğim turu tamamlamadan örneğin sizin örneklemenizle elimi 29 tur değilde 2 derece çevirmiş olsam bile ayın farklı yüzünü görmem gerekmezmi?kaldıki dünyanın benim gibi sadece önünü görebilen iki gözü yok amerika ve japonya örneğini ona sebep vermiştim ben türkiyede gece ayın belirli bi yüzünü gördüysem 12 saat sonra ayın kendi ekseni bir miktar dönünce amerika nasıl olurda benimle aynı kısmı görür?
SilSuat Bey,Ayın görünür yüzü derken,güneş ışığı alan yüzü anlaşılmalı.Ay hilal şeklindeyken,karanlık olan kısmı tabii ki görülmeyecektir.O karanlık bölge bize baktığı halde görülmeyecektir.Ayın bize bakan yüzü bu zamanda hep aynı yüzdür derken hem hilal gibi aydınlık kısmı hemde karanlık kısmı denmek isteniyor.Türkiyeden amerikaya geçerken sadece hilal kısmının payı artıyor.Bize bakan yüz değişmiyor.
SilZeki
Siltamam şimdi oldu Necat bey. Sanırım ortak bi yanlış anlaşılma çözülmüş oldu sohbet için teşekkür ederim
YanıtlaSilBUTUN TASVİRLER YANLIŞ.AY EKSENI ETRAFINDA DÖNMEZ.DÜNYA EKSENI ETRAFINDA 24 SAATTE BİR TUR TAMAMLAR.AYIN DOLUNAYKEN YÜZÜNÜ GÖRDÜĞÜNÜZÜ DÜŞÜNÜN.DOĞUDA YUKSELEN AY 8 SAAT SONRA BATIDAN BATMAYA YAKLAŞTIĞINDA YINE AYNI YÜZ HAKIMDIR.ERTESİ GÜN YİNE BAKIN AY ÜZERİNDEKİ LEKELER HEP AYNIDIR.DEĞİŞMEZ.AYIN DÖNMEDİĞİ NİN AÇIK ISBATIDIR.AYIN TÜM YÜZEYLERİ HAFTADA BİR KEZ TAM GÜNEŞ GÖRÜR.BU DÜNYA ETRAFINDA TAM DÖNÜŞÜNÜ TAMAMLADIĞI 29 GÜNDE TAMAMLAR--AY ÜZERİNDE HER NOKTA BRİ HAFTA SABAH BİR HAFTA ÖĞLE SONRASI BİR HAFTA AKŞAM VE BİR HAFTA GECEDİR.AYA GİDEN ASTRONOTLAR BUNUN İÇİN SABAHA DENK GELEN HAFTAYI TERCIH EDERLER KI AY YUZEY ISISI ASTRONOT İÇİN EN UYGUN SEVİYEDE VE AYDINLIK OLSUN !
YanıtlaSilÖnder Tosun Hocam Merhaba,
YanıtlaSilAy kendi etrafında dönmez demeniz doğru değil.Dünya etrafında 24 saatte bir tur atar demeniz de doğru değil.Bu günlerde Ay dünya etrafında 29 günde bir tur atar.Kendi etrafındaki dönmesini de 29 günde tamamlar.Her iki hızında aynı olması nedeniyle ay bize bugünlerde hep aynı yüzünü gösterir.Bu gördüğümüz yüz ayın hilal şeklinden dolunaya kadar ve dolunaydan geriye görünmez ay oluncaya kadar geçen 29 gün içinde hep aynı yüzü göstermesi demek oluyor.Arka yüzünü hiç göremiyoruz.Ancak bundan 1 851 984 631 yıl önce ay dünyayı 14,5 günde dolanıyordu hesabı yapılıyor.Ayın kendi etrafındaki dönüşü hep aynı kaldığı için (ay kendi etrafında dönüşte hızlanmıyor, yavaşlamıyor),14,5 günde ayın bir yüzü,diğer 14,5 günde görünmeyen yüzü görülüyordu,Gökte ayın kendi etrafında döndüğü görülüyordu.Önümüzdeki günlerde Mevlit kandili var.Bu kutlu günün hesabında ,Kuran'da "sene 12 aydır" diyen ayet esas alınır.Ancak bilirizki sene 12 aydan biraz fazladır.Tevratta da sene 12,5-13 sene gibi farklı hesaplara sebebiyet verir.Yanlış hesaplarla iman tazeleriz.Oysa Ömer Hayyam,1000 sene kadar önce,celali adıyla bir takvim icat etmiş ve senenin bugünkü miladi takvim gibi 365,2421... gün olduğunu hesaplamıştır.Bence Miladi takvimle Hz.Muhammed'in hangi ay, hangi gün doğduğu hesaplanıp,Kıymetli Peygamberimizi bir yazın bir kışın doğdurma acayipliğinden kurtarmalıyız.
Ay kendi etrafında dönmez.Düzya sabittir.Güneş ve ay dünya üzerinde kendi yörüngelerinde yol alır.
Silnecat taşdelen beye katılıyorum gerekli cevabı vermiş
YanıtlaSilnecat taşdelen beye katılıyorum gerekli cevabı vermiş
YanıtlaSilay kendi ekseni etrafında dönmüyor dünyanın ekseni etrafında dönüyor..Ayın her ülke kendine göre izdüşüm görünen yüzünü görüyor.Her ülkenin aynı noktayı görmesi imkansız.Antartikadandaki ile ekvatordaki aynı noktayı görmesi için aynın tepe noktası dünyaya bakacak ki ancak aynı noktayı bütün dünya görebilsin
YanıtlaSilÖncelikle dönmek ve dolanmak tabirlerinin farkını kavramamız gerekiyor.Ay dünya etrafında 29 defa dolanınca 1 ay geçti diyoruz.Bu bir ay içinde ay kendi etrafında sadece bir defa dönüyor.Bir defa dolanmıyor,dönüyor.Ayın yaratılıştan beri kendi etrafında dönme hızı 1/29 gündür.Dolanma hızı da 29 gün olunca,fizik ve matematikle ay kendi etrafında bir devir yapmış gibi sayılır.Dolanma hızı 14,5 gün olsaydı,1 aylık zaman içinde ayın karanlık yüzünü de görmüş olurduk.Ayın dolanma hızı 7 gün olsaydı 1 aylık zaman içinde 2 aydınlık yüz,2 de aydınlanmış olarak karanlık yüz görürdük.Ayın kendi etrafında döndüğünü görürdük.Kendi etrafında dönme başka,dünya etrafında dolanması başkadır.Dolanması Keplerin dediği gibi eliptik bir yörüngede değil,benim 6 senedir anlatmaya çalıştığım gibi sarmal bir yörüngede olur.Bunu da ilk defa 1311 yılında Şirazlı Kutbettin ifade etmiştir.O zamanlar ne Kepler,ne Newton yok idi.Ama frenk hayranı bizler,Kutbettin'i bilmeyiz bile.Ali Kuşçuyu da bilmeyiz.İlla frenk bilgini Keplere tapınmayı öğrenmişizdir.Senin şarklı ataların gök biliminde ileriydiler,lakin reklamlarını yapmadıkları için,bilinmezler. Sen araştır,bul,bildir.Ben bunu yapıyorum. necattasdelen@gmail.com
SilNecat bey , soylediginizi anladim fakat ay kendi etrafindaki dönüşünü 29 günde tamamlasa da eninde sonunda dönmüş olmuyor mu ? Yani atiyorum ekim ayi bitti , kasim ayi geldiginde ay artik bize diger yüzünü gostermesi gerekmez mi?
SilMuhterem,adınızın Unknown olması nasıl oluyor?Neden Ahmet, Mehmet değil.Unknown diye bir Türk ismi duymadım.Şimdi mecburen ben size İngilizce mi yazmalıyım.Keşke sıkı bir İngilizcem olsaydı,yazardım.Bu birinci maddeydi.Gelelim ikinci maddeye.Dönme dolanma işlemini anlatmak için bir kroki çizmem gerekiyor.Ama bu işlem bu sitede mümkün değil.Lafla kroki çizmek de kolay değil.Adresim şöyle .Dilerseniz adresinize bu krokiyi çizip gönderebilirim.Bütün incelik,ayın kendi etrafındaki açısal dönme hızının değişmediği ve 29 günde bir oluşu ile,ayın dünya etrafındaki dolanma süresinin bu günlerde 29 gün oluşundan kaynaklanıyor.Çok eskiden,ay dünyayı daha az günde dolanırken de ay kendi etrafında 1/29 gün hızıyla dönüyordu.O zamanlarda ayın her iki yüzü de görülüyordu.Ayın gökte döndüğü fark ediliyordu.O eski zamanlar zamanımızdan
Sil1 851 984 631 yıl kadar önceydi.Ay dünyayı tas tamam 14,5 günde dolanıyordu.O zamanlarda seneye de 12 ay deniyordu. Kuranda seneye hala 12 aydır denir.Olmadığı bilinir.
Avuç içinize bir portakal alip dönün demissiniz . Portakali ay olarak düşünürsek , evet ayin hep ayni yüzünü görürüz ancak portakal da kendi etrafinda dönüyor ise eger ( hizi ne olursa olsun ) eninde sonunda diger tarafini da görürüz, haksiz miyim ?
SilFurkan Bey, dönmek ve dolanmak tabirlerinin matematik değerleri şöyle:
SilAyın açısal ,yani kendi etrafında dönme hızı günde 0,033862462 devir.Görüldüğü gibi çok az.Cari ayda,yani 29,53122556 günde tam 1 devir.İlelebet sabit.
Ayın dünya etrafında dolanma hızı ilelebet 81787,16689 km/gün.Bu iki hızın çakışır olamsı ayın tek yüzünü görmemize sebeb oluyor. Tabii dolanma süresi zamanla değişiyor.Bu dolanma hızıyla,Hz İsa zamanında sene 12,36799999 ay oluyor.Zamanımızdan 1 851 984 631 sene önce bu hızla ay seneyi tam 12 ayda yapıyordu.Kuran'ın sene "12 aydır demesi buradan geliyor.
Dünyada tarihler 4 663 192 001 gibi olduğunda ay dünyayı
12,97416869 ayda dolanmış olacak.Lakin o tarihlerde de artık kıyamet kopmuş,dünya güneşe gömülmüş olacaktır.Bu hesaplar sarmal uzay yörüngeleri hesabına göre yapılmıştır.Bildik Kepler yasaları geçersizdir.
Okadar guzel aciklik getirmissinizki 🙏🙏🙏🙏🙏🙏 tesekkurler bastan sina yorumlari okudum ve okudukca kavradım 👏 herkese ayri ayri teşekkürler
SilBen diger unknown degilim , bu siteye ilk kez yaziyorum . Isim secenegi yoktu , yaziyi yazip yayinla diyince de ismim Unknown diye gözüktü.
YanıtlaSilFurkan bey selam,
SilElinize alın dediğim portakalı,sıkı sıkı tutun demek istemedim.Ayın kutuplarından geçtiğini farz edeceğimiz bir ekseni tutunuz demek istedim.Şöyle diyeyim ekseni alttan tutun,ay yukarda dursun .Siz 29 günde bir tur yapacak hızla dönün.Yani sanki ay 29 günde bir tur dolanacakmış gibi dönün.O esnada ay da eksenin etrafında 1/29 gün hesabıyla dönsün.Her iki hız da aynı olunca matematik olarak ay dolanım esnasında 1 tur dönmüş olur.Hızlar farklı olsaydı diğer yüz de görünürdü.
necattasdelen at gmail.com
Bu yorum yazar tarafından silindi.
SilO zaman Amerika da Brezilya da Venezuela da yasayan insanlar da diğer yüzünü görmesi gerekmez miydi? Eger Ay kendi etrafinda hic donmese , yalnizca dünyanın etrafinda dolansaydi iste o zaman diger yüzünü göremezdik gibi geliyor bana ancak ay da kendi etrafinda dönüyor her ne kadar dünya nin 29 da 1 i oraninda düşük olsa da ? Bu arada onu da sormak isterim . Dunya Ayin yaklaşık 50 kati büyüklüğünde ancak Ay kendi etrafindaki dönüşünü 29 günde tamamlarken , dunya 24 saatte tamamlıyor, ilginç
SilFurkan Bey,
SilAyın görünür yüzü,görünmez yüzü tabirleri,güneşten ışık almasıyla ilgili.Tam dolunay da görülen satıh,ayın 29 günde bir devir yapmasıyla değişmiyor.Belli dolanım hızı nedeniyle ışıksız kalarak,karanlığa büründüğü için görünmüyor.Olmaz bir iş ama benzetme yaparsak,iri bir projektör ışığında ayın bize bakan karanlık kısmı aydınlatılırsa,hep tam dolunay gibi parlarsa,o sathın bugünlerde değişmediği fark edilir. Ayın kendi ekseni etrafındaki dönme 1/29=0,034...devir/gün olduğundan ve de ayın dolanma zamanı da bugünlerde tesadüfen 29 gün olduğundan bu kafa karışıklığı ortaya çıkıyor.Zamanımızdan 1 851 984 631 sene evvel ay dünyayı 15,337 günde dolanıyordu.Kendi etrafındaki dönmesi gene 1/29 gün idi.O tarihlerde 1 dolanımda ayın arka yüzü de görünüyordu. Ayın gökte döndüğü fark ediliyordu.
Ayın 29 günde bir dönmesi ile Dünyanın 24 saatta bir dönmesi sarmal yörüngeler teorisi ile anlatılabilir.Çizimler gerekir.Burada yapılamıyor."necattasdelen@gmail.com"
Anladim , tesekkur ederim . Bazi internet sitelerinde ayin da 24 saatte döndüğü falan yazilmis , yani yalan yanlış bilgiler . O yuzden kafam çok karıştı.
SilFurkan Bey,
SilKeplerin uzay yörüngeleri elipstir,böyle bir yörünge üzerinde dolanan cisimler eşit zamanda eşit alan tararlar,dolanma süreleri ile güneşe olan mesafeleri (r1/r2)^3=(P1/P2)^2 ile belirtilen bir sabittir gibi koyduğu yasalar sakattır.1311 yılında Şirazlı Kutbettin yörüngelerin sarmal olduğunu bildirmiştir.O zamanlarda Kepler de,Newton da yoktu.Maalesef Keplerden 50 yıl sonra gelen Newton bile sarmal yörünge olmaz,olsaydı cisim açık uçlu böyle bir yörünge üzerinde uzayda kaybolup giderdi yanılgısına düşmüştür.Bütün dünya Keplerin bu sakat yasaları nedeniyle kandırılmıştır.İşin doğrusu Şirazlı Kutbettin'in dediği gibidir.Yörüngeler sarmaldır ve açık uçlu,belirsiz değil,milyarlarca sarım sonra kapanan uçludurlar.Newton açık uçluluğu latince "ad infinitum" tabiriyle anlatmış.Oysa gene kendi fizik yasalarıyla ucun kapalı olduğunun matematiğini veriyor.Bakınız PRINCIPIA,A.Motte latinceden İngilizceye tercüme sayfa 290.Buradan resim gönderemiyorum.Ancak Newtonun kanunlarına göre,çekim radyaldır, radyala dik, yanlamasına bir çekim yoktur,yani Fp=m*dVp/dt=0=yoktur demekten,matematikle Vp=Sabit denmiş olur.Kepler ispat etmeden,varsayım olarak r*Vp=sabit demiştir.Böyle deyince yörüngenin elips farz edilmesi gerekmiştir.Gene böyle bir yörüngede aphelion ve perihelion gibi her dolanımda,her yıl tekrarlayan uç noktaları bulunmakta ve bu uç noktalarında hızlar farklı dendiğinden,yörünge üzerinde bir ivme,bir hız değişimi olduğu,metrodaki dur kalklar gibi bir sarsıntı hissedilmesi gerektiğini ifade etmiş oluyor.Ama kimse böyle bir sallantı hissetmiyor.Hız değişimi yok ki,sarsıntı hissedilmiyor.Yani dolanım hızı Vp=sabit kalıyor.Newtonun fizik kanunları böyle demiş oluyor.Lakin Newton kendisi bile bunu diyememiştir.Şİmdi 400 yıldan beri yanlış yönde eğitilmiş insanları,bence doğru yöne çevirmek,son derece zor bir iştir.Bu konuda ben tam 57 yıl öncesinden,geometrik elipslerin çevre uzunluğu problemiyle uğraştım.Hallettim. Ayıp sayılmasın,bu konuda dünyanın bir numaralı matematikçisi olduğumu söylemeliyim.Benden önce 1921 de vefat eden Hintli Ramanujan vardı.Sonra 2009 da da uzay yörüngelerinin elips olamayacağını fark edip,kendimce doğrusunu araştırdım, Kutbettin'in sarmal yörüngelerinin matematiğini yaparak,yörüngelerin sarmal olduğunu gördüm.7 yıldır cümle aleme,üniversite hocalarına,astronomlara, fizikçilere bu yörüngeler teorisini anlatırım ama daha bir kişi bile Kepler sakattır diyemedi.Herkes,Allahın oğlu İsa dır der gibi bir Kepler inancına esir olmuş durumda. Muhakkak bir gün aklı çalışan bir bilge çıkıp bu benim amatörce laflarımı,ilmi seviyede anlatacak.O kişinin, Kutbettin'i,Uluğ Bey'i,Ali Kuşçuyu,Takiyuddin'i bilmesi gerekecek.Bunlar şark astronomlarıdır. Tıpkı benim matematikte pir olarak kabul ettiğim,El-Harezmi gibi dirler.
Şark bilgelerimiz frenklerden aşağı kalmamıştır.Lakin reklam nedir bilmediklerinden,yanlış tevazudan,bildiğini susmaktan değer kaybetmişlerdir.Oysa rahmetli Zeki Müren "tevazu kibirden kaynaklanır " demiştir.Dünyanın bir numaralı elips çevre hesapçısı olduğumu bağırarak söylemek kibirlenmek sayılmasa gerek,Bu konuda tevazu göstersem,nice cahillerin bu hesapları ben buldum diyeceğinden eminim.İrtihale hazılar. Olayları kendi üniversite hocamdan,o ölünce Danimarkalı bir hocadan,daha dün Yıldız Üniversitesindeki bir konferansta,bu elips hesaplarını kimden çaldın, iddialarıyla karşı karşıya kaldım.Gel de tevazu göster.Onun için yörüngeler elips değil,sarmaldır teorisini önüme gelene anlatmak zorundayım.Saygılarımla.
Necat bey , sormak istedigim bir sey daha var . Dunyanin kendi etrafında dönüş süresi 23 saat 56 dk diye hatirliyorum . 1 yil 365 gun 6 saat . Peki bu 6 saatlik fark 4 dk dan mi geliyordu ? Ayrica subat ayinin 4 yilda 1 29 çekmesini aciklayabilir misiniz ?
SilFurkan Bey,
SilÖncelikle günün tarifini yapmalı.Dünyanın kendi etrafında 360 derece dönmesi sideral,yani uzak yıldızlara göredir.Güneş etrafındaki dönmesi ise 360 dereceden biraz fazla olmalıki saat 12 yi gösterdiğinde güneş tepe noktasında olsun.Galiba 3dakika 57 saniye fazla olmalı.Hergün 3dakika 57 saniye fazladan dönüş,360 derecelik yıllık dönüşte,dünyanın kendi etrafında 1 devir fazla yapması gereğini verir.Bu karışık hesap da senenin buçuklu gün hesabını getirir.Ancak insanlar gün diye buçuksuz tam sayıyı anlarlar.Senenin buçuklu kısmının 4 senede bir 24 saat,yani 1 gün kadar tutuğunu görmüşler.Bu takribiyet mevcut takvim sistemimizde 3000 senede bir bozulur.Celali takviminde 5000 senede bir düzeltme gerektirir.Yani celali takviminde sene daha hassas hesap edilmiştir:365,242198581565.Bunu Ömer Hayyam hesaplamış.Adam sadece şair değil.Mevcut takvim,seneyi 365,2421 gün kabul eder.0,2421*4=0,9684 takriben 1 gün demektir.Senenin günlerine 4 yılda bir 1 gün ilave etme düzeltmesi bundandır.O ilaveyi de Şubat ayına koymuşlar.Hikaye bu ya,Julius Sezarın adı temmuz ayına verilmiş.Sonraki ayada Avgustos sahip çıkmış.Bende bir gün isterim demiş.Şubattan çalmışlar Ağustosa eklemişler.4 yılda bir gün fazla gelince o fazlayı da Şubata vererek sözde ilahi dengeyi sağlamışlar.Ama ilmi durumunu bilmediğimiz ,sadece rubaileriyle tanıdığımız Ömer Hayyam senenin daha hassas hesabını yaparak bir Celali takvimi yapmış.Onda da 4 senede bir seneye 1 gün ilavesi gerekiyor.zira buçuklu kısım 0,24219858..*4=0,9687943260.Yani 1 gün demeğe daha yakın.daha uzun sene bozulmaz anlamında.Tabii bu hesaplarda ondalık sistem kullanılıyor.Mesela buçuklu 365.5 gün demek.0,5*86400=12 saat demek oluyor.
Furkan Bey,
SilÖmer Hayyam dedim de bir farisi bilgesi olduğunu hatırlatmak istedim.Biz onu bazan islama aykırı felsefeler içindeki bir şair olarak,rubaileriyle tanırız.Oysa o bir matematikçidir.Pascalın bulduğu söylenen katsayılar üçgenini Hayyam bulmuştur.Bugün dünyanın en hassas ,ancak 5000 senede bir düzaltme gerektiren takvimini yapmıştır.Doğumu 18 Mayıs 1084.Bu tarihte avrupalı daha haçlılar devrini yaşıyordu.Adam acayip bilge.
Evet sezar ve augustus olayini biliyordum . Adam neden temmuz ayi 31 de agustos 30 cekiyor diye agustos ayina 1 gün eklemiş :)
SilFurkan Bey,
SilBu astronomi konusunda kanıma dokunan çok terslikler var.Halkım bu konularla hiç ilgilenmemiş.Avrupalı bilgelerin dümen suyunda gitmeyi yeğlemiş.Oysa avrupaya taş çıkartacak bilgelerimiz olmuş.Onların ilmiyle ilgilenilmeyip onları köreltmişiz.Bugünkü kompüter matematiğinin kurucusu,Türkmen
El-Harezmiden (MS 785)belki de kimsenin haberi yoktur.Haçlılar ortadoğuya gelince deli bir matematikçinin,çarpma yerine toplama yaptığını görünce şaşırmışlar.Adamın adını anmak kadirşinaslığı (!!!) ile matematiğine Al-gorizma demişler.Logaritma denen bu hesabı daha sonra Euler geliştirip,gene Logaritma adıyla ifade ederek,logaritmayı ben buldum demiştir.Bizim insanlarımızda,ne müthiş bir matematikçi bu Euler diye babasının oğluymuş gibi ağzının suyu aka aka över.Atasından haberi yoktur.El-Harezmi ikinci derece denklemleri çözmüş,diskriminant denen,kök arama metodunu vaaz etmiştir.Biz bunu da bilmeyiz.Ama Fatihin mühendisleri biliyorlardı ve 90 derceye tamamlayan her eğik top atışının menzilinin aynı çıktığından da haberleri vardı.Havan toplarını icat edip,İstanbul surlarından aşırtma gülle attılar.Astronomi konusunda en üzücü olay,Timur Hanlığının 4ncü Hanı Uluğ Bey macerasıdır.Timurun torunudur.Semerkantta bir astronomi merkezi kurmuş,başına da Ali Kuşçuyu getirmiş.Uluğ Beyin oğlu,babası devlet işleriyle uğraşmıyor,palavra gök ilmiyle uğraşıyor diye,babasını öldürtmüş.Ali Kuşçu açıkta kalmış.Fatihin otlukbwelinde Uzun Hasana galip gelmesi üzerine elçi olarak Fatihe gönderilmiş.Fatih Ali Kuşçudaki cevheri görüp onun İstanbulda kalmasını istemiş.Gidip Uzun Hasandan izin alan Ali Kuşçuyu sınırda Fatihin heyeti merasimle karşılayıp, İstanbula getirmiş.Adam tecrübeli astronom.O zamanın Fatih Üniversitesi rektörlüğüne getirilmiş.Soyu hala Türkiye dedir.Ya Takiyuddine ne demeli.Şam da doğmuş,Mısırda tahsil görmüş,İstannbula yerleşmiş,Padişahın Müneccimbaşısı olmuş.İzin alarak Tophane sırtlarında (1578) bir rasathane kurmuş.Hasetçileri adamı padişaha gammazlamışlar.Bir boru ile göke bakıp,meleklerin bacaklarını merak etmektedir demişle.Kadıdan fetva alan padişah denizden top atışıyla rasathaneyi yıktırmış.O zamanlar daha Kepler de,Newton da yok.Biz kendi bilgelerimize çok eziyet çektirmişiz.Allah sonumuzu hayırlı etsin.Avrupalıların bir kültür hegemonyası,bir kolonileştirme merakı vardır.1399 yılında Yıldırım Beyazitin Bursa Ulu camiindeki minberini işleyen Türkmen marangoz (astronom değil) kündekari usulüyle minbere gezegenleri döşemiş.Tabii orantılı mesafeyle minbere sığmayacağı için,açısal görünüm işlemiş.Bugün sene 2016 gökteki gezegenler,hemen hemen aynı dizilimle gökte varlar.Neptün de var,Pluton da var.Ama avrupalı Neptünü 1846 da Johan Galle keşfetmiştir,Plutonu da 1930 da Clyde Tombaugh keşfetmiştir diye bize öğretmişlerdir.Hiçbir astronomi bilgemiz veya halkımızda bu kültür baskısına hayır demeyip,duruma eyvallah demek aczini göstermektedir.Benim bu sakat bilgilere itirazım var.2009 dan beri anlatıyorum.Bir kişiyi bile ikna edemedim.Öylesine avrupalıya büyülenmişiz.
yılmayın, doğru olanı gücünüz yettiğince paylaşın...
Siliçten içe sizi takdir eden ve sayenizde uyanan merak ile daha fazla araştıran bir kişi bile olsa bu büyük bir başarıdır.
Onun cevabı fortnite
SilArkadaşlar,Bugünlerde internette gezegenlerin bir hizaya yakın dizilişinden bahsediliyor.Google/ghezegenlerin diziliş yazın ,görebilirsiniz.O diziliş açısal bir diziliştir.Mesafelerle orantılı değildir.Tıpkı 1399 yılında Yıldırım Beyazit'in Bursada yaptırdığı Ulu cami minberini işleyen,Türkmenistanın Devak kasabasından,hacı Abdülazizoğlu marangoz Mehmet ustanın cami minberine işlediği yıldız dizilişi gibi.O dizilişi de gene google/Bursa ulu cami minberi yazarak görebilirsiniz. Şimdi bizim şark bilgelerimizin frenk bilgelerinden aşağı kalmadığına iman eder misiniz.Üstelik o bir marangoz.Gök bilimcisi diye geçinmiyor.Bizim şimdiki gök bilimcilerimizin böyle haberleri dedikodu saymasını önlemelisiniz.
YanıtlaSilhttp://www.fenokulu.net/portal/Sayfa.php?Git=KonuKategorileri&Sayfa=KonuDeneyListesi&baslikid=106&DeneyNo=1274
YanıtlaSilDaha yeni gördüm.Nedir bu ? Ayın tek yüzü görünürle mi ilgili?
YanıtlaSilhttp://www.fenokulu.net/portal/Sayfa.php?
Git=KonuKategorileri&Sayfa=KonuDeneyListesi&baslikid=106&DeneyNo=127
Aynen öyle knk
SilAy kendi etrafında kesinlikle dönmüyor . Hep aynı yüzü gorünüyor bu hiç bir bilimsel açıklama ile açıklanamaz . Tek bir açıklaması var dönmediğidir . Profesör degilim ama fizik konusunda her zaman tam puan alan biriyim .bütün förmülleri ezbere bilirim . Ben bir mühendisim . Bunu dünyada görsel gerçek maket üzerinde bir uygulama ile insanlara gösteren kimse olmadı çünkü yapamazlar :) bu mümkün değil :) yok aynı sürede kendi etrafinda dönüyormuş falan filan hepsi uydurma . insanlara ayın normal bir yapı olmadığını saklamaya çalışıyorlar bu kadar basit . Ay bence dev bir uzay gemisidir .
SilNecat bey anlattıklarınız gerçekten çok ilginç tebrikler.şu ana kadar söyledikleriniz bilim çevrelerinde değerlendirilmemiş anlaşılan buna hiç şaşırmadım konuyla direk ilgili değil ama dışarıdan hiç yakıt almadan araçlarından içinde sudan hidrojen elde edip adeta sınırsız bir yakıt kaynağıyla çalışan arabalar yapmak çok kolayken bunu yok sayan bir hükümetin ve bilimadamlarının sizide yok sayması çok normal. İnşallah günün birinde tüm bunlar değişecektir.
YanıtlaSilMetin Bey takdirleriniz için teşekkürler. İlim halka hitap eden bir dille anlatılırsa sahiplenilir. Maalesef halkımız ilime sahip çıkamamıştır. Bilgeler halkı ilmi sevmeğe çekememişlerdir. Matematikten korkutmuşlardır.Avrupalı papaz manastırında fizik kimya keşifleri yaparken,benim cami hocalarım dincilik keşifleriyle islamı bozmuşlardır.İstanbul Tophaneli astronom Takiyyuddin'in rasathanesi,adam bir boruyla göğe bakıp,meleklerin bacaklerını seyrediyor diye topa tutularak yıkılmıştır.İstanbul müftüsü yıkılma fetvasını vermiştir.Timur Hanın Han torunu Uluğ bey,devlet işleriyle uğraşmayıp,gök bilimiyle uğraşıyor diye katl edilmiştir.Oğlu katl etmiş.1311 yılında Şirazlı Kutbettin uzay yörüngelerinin cyclodal sarmallar olduğunu çizerek anlatmış.Kepler de Newton da biliyor.Lakin gavur inadından başka teoriler üretmişler.Ben Şirazlının çizimlerini Newton matematiği ile açıp,uzay yörüngelerinin cardioidal sarmallar olduğunu buldum. Bildirdim.Bütün astronomi dünyasından ret cevabı aldım.
YanıtlaSilÇoğu sığ bilgilerde kalıp maaşlarını almayı tercih ettiler.Bizlerin de hatası bu yarı bilgelere saygı gösterip, vergilerimizden maaş almalarına ses çıkarmamamızdır.Böyle cahil yetkililere ses çıkarıp itiraz etmek,gerekir.Son olarak Mayıs ayı içindeki dünya mars hizaya gelinmesi olayının 22 Mayısta değil,27 Mayısta olacağını Tübitak TUG rasathanesine söylediğimde,bana gök mekaniği fiziğinden hiç anlamadığımı ,bütün dünyanın hizaya gelmenin 22 Mayısta olacağını bildirdiğini ispat eden bir 22 Mayıs hizaya gelme günü gök fotoğrafı göndererek,sözde benim uzay sarmal teorimi ret ettiler. Gönderdikleri fotoğraf ne yazık ki hizaya gelinmediğini ispat ediyordu.O 22 Mayıs günü bir dolunay günü idi ve Ay da hizaya girmiş olmalıydı.Fotgrafta Ay hizadan 25 Ay çapı kadar sapıktı.Tabii TUG rasathanesi yetkilisi,şaşırıp benimle görüşmemeği seçti.Böyle adamların yetkili görevlerde bulunması,haram maaş alması önlenmedikçe,milli bilgilere sahip çıkacak halk olmadıkça,biz daha çok Avrupalı altı yalamağa mecbur tutuluruz.Ben astronom değilim,İTÜ makinadan mezun bir dizel motor tamircisi,bir matematikçiyim.2009 dan beri uzay yörüngeleri matematiği ile uğraşıyorum.60 yıldan beri elips çevre uzunluğu hesabıyla uğraştım.Dünyanın bir numaralı hesapçısıyım.Üstat Hintli Ramanujan 1920 de öldükten sonra bu çevre konusu hesabında en sağlam hesapları verdim.Hindistan,Çin,Amerika,Rusya bilgilerimi yayınladılar.Türkiyemde yayınlanması yasaktır.Yayınlayacak sözüm ona yarı bilgeler,bu hesapları kimden çaldın diyecek kadar,irtihal heveslisi çıkmışlardır. Yasaktır çünkü Avrupalının ağzından fetva almadan kanaat bildirmeleri yasaklanmıştır.Benlikleri kalmamıştır.Beni kahr etmişlerdir.Öyle ilim adamı geçinenlere lanet olsun.
Necat bey son cümlenize amin diyerek başlayım söze.maalesef ülkemizde pek çok farklı alandada görüşleri alışageldik statükoya aykırı bulunan ve dışlanan çok sayıda bilimadamı ve fahri bilimadamımız var.örneğin arkeoloji ön türkçe ve antropoloji konusunda dünyanın bir numaralı bilimadamı aslen inşaat mühendisi olan kazım mirşan beyefendidir.öyle bir düzen kurmuşlarki üniversitelerde kazım mirşan ın adını anarsanız size deli muamelesi yaparlar.Aynı şekilde dr.seçkiner görgün beyefendi laboratuvar ortamında ışınlanmayı gerçekleştirdiğini istenildiği zaman tekrar edip ispatlayabileceğini ve yeterli destek verilirse istanbul dan tokyo ya insan ışınlayabileceğini söylemiştir.nasa nın çözemediği çok önemli sorunlarını bu bilimadamımıza danıştığı bilinmektedir. Yine aynı şekilde süleyman demirel üniversitesinden bir bilim adamımız füze uçak ve helikopterlere karşı elektromanyetik silah geliştirmiştir.ve daha niceleri bunların hiçbirine destek olunmadı tam tersi dışlandılar.necat bey lütfen pes etmeyin çalışmalarınıza mücadelenize devam edin.ülkemizde vatana hizmet cezasız kalmaz.ama çok yakında bunlar değişecek sizler gibi değerli bilimadamları el üstünde tutulacak fakir halkımızın vergileriyle maaş alıp ödenek kullanıp bilim üretmeyenler tasfiye edilecektir inşallah.belki şimdi değil ama çok yakında kesin olarak bu gerçekleşecektir Allah ın izniyle.
YanıtlaSilNecat merak ettiğim bir başka konuda genel kabul gören bir teoriye göre ay dünyaya (dünyanınoluşumundan birkaç yüz milyon yıl sonra) mars büyüklüğündeki bir gök cisminin çarpmasıyla dünyadan kopan parçaların bşrleşmesiyle oluştu.buna katılıyormusunuz. Son olarakta şunu sormak istiyorum sirius b gibi bir beyaz cücenin yörüngesinde gezegenler olması mümkün olabilirmi.aslında uzayla ilgili çok sormak istefiğim konu var ama popüler magazinsel konular sınıfında olabilirler. Teşekkürler iyi çalışmalar.
Necat Taşdelen der ki
SilMetin Bayram bey,yazınızı 2017.01.15 günü gördüm.Sarmal teori hesaplarına göre,ay dünyadan da evvel güneşin karnında oluşmuş.Önce dünya doğmuş peşinden ay .Sistem batarken de önce dünya güneşe gömülecek,sonra ay.Aratırmalarım teorşk olup astronomiden anlamam.Sirius b nedir bilmiyorum.Adresim necattasdelen@gmail.com
Metin Bey merhaba,
YanıtlaSilAstronomiden pek anlamam.Araştırmalarımı gök fiziği konusunda yaptım.Hiç bir rasatım yok.Ancak matematiğim var.2009 senesinde bu gök mekaniği matematiğine giriştim.Keplerin varsayımla ikna ettiği astronomları,matematikle ikna edemediğim için üzgünüm.Kepler alanlar kanunu olarak r*Vp=sabit olsun demiş.İspat yok.Olsun demiş.Herkes kabul etmiş.Oysa matematikle sadece Vp=Sabit bulunuyor.Vp gök cismini dolanma hızıdır.Yörüngeye teğetsel hız değildirKepler yörüngeler elips olsun demiş.Var saymış.Herkese kabul ettirmiş.Oysa Vp=Sabit denince yörüngeler sarmal çıkıyor.
Bütün bu iddiaları bu dar yerde anlatmak,çizmek,göstermek mümkün değil.Ancak gene bu sitenin yorumcularından bazıları gibi doğrudan benim mailime girerseniz teferruat verebilirim.Bu arada tüm güneş sisteminin yörünge denklemi olarak r=-4*t^2+4*t*T-4*T^2/6 denklemini kullandığımı belirteyim.Bu denklemi Ay için yazdığımda,Ay'ın dünyadan önce var olduğunu görüyorum.Yani herhangi bir gök cisminin dünyaya çarparak Ay'ın var olduğu efsanesi doğru çıkmıyor.Sirius b gibi bir beyaz cüce de,gök mekaniği mevzuundan uzak.O konuyu astronomlar rasatlamış olmalılar.Benimle temas etmek için, grafik ve tablolara erişmek için necattasdelen@gmail.com adresine yazmanızı öneririm.
Elbet doğru olan ayakta kalacaktır. Sizin gibi insanların fikirlerinin değerlendirilmesinin gerektiğine inanıyorum.
SilSayın Adsız Bey,
SilElbet doğru olan ayakta kalacaktır. Sizin gibi insanların fikirlerinin değerlendirilmesinin gerektiğine inanıyorum,derken kimi kastettiğiniz tam anlaşılmıyor.Muhatabınız ben isem
,takdirleriniz için teşekkürler.Değilsem kendime paye biçtiğim için utanırım.Bir de adınızı lütfetseniz,daha yakışır olacak
dünyanın çekim gücü, ayın hep aynı yüzeyine etki ettiği için bu durum ortaya çıkıyor olabilir...
YanıtlaSilfarklı açıdan bakmak iyi olur....
Merhaba Man in mode.Herhalde bir adınız vardır.Karışıklık olmasın diye size adınızla hitap etmek isterdim.
YanıtlaSilDünya Ay'ın yüzeyine değil,kütlesine etki eder.Görünen yüzüne de,görünmeyen yüzüne de etki eder.Bugünkü, 100 000 senelik gibi dönemde,ayın hep aynı yüzünün dünyaya bakması,Ayın kendi ekseni etrafındaki açısal dönüş hızının wAy=0,033862462 tur/gün olmasındandır. Tesadüfen, gene bugünlerde, Ay ın dünya etrafındaki 1 tur dolanması da 29,53 gündür.1/29,53=wAy=0,03386
olduğundan,dolanma hızı ile dönme hızı çakıştığından hep aynı yüz görünür. Gerçekte Ayın dünyayı dolanım hızı Vp=81787,16689 kilometre/gün ve açısal dolanma hızı w=0,03386 devir/gün değişmeyen sabit değerlerdir. öyle zamanlar geçmiş ve öyle zamanlar gelecektir ki, ayın dünyaya olan mesafesi değiştikçe VpAy hızı sabit kaldıkça, dünyayı dolanım süresi 29,53 günden farklı olacaktır ve o zaman da Ayın her iki yüzü de görünecektir.Bunu görmeğe bizim ömrümüz yetmez.Hesabı sarmal teorisiyle verilmiştir.O teori bildiğimiz uzay kanunlarını, Kepler kanunlarını ret eder.
Dostlar,
YanıtlaSilSizlere neden ayın hep aynı yüzü görünür hesabını verirken,birden aklıma evrenimiz ne kadar büyük şeklinde bir araştırma yapmak fikri geldi.Ben zaten sarmal yörüngeler teorisi ile bu araştırmayı yapmışım .Sizlere bilgi vereyim istedim.İnşallah kafaları karıştırmam.Alemin büyüklüğü derken bizden kaç milyar ışık yılı uzaklığına kadar bilebiliriz diye bir soru sordum,kendi kendime.O soru seviyesine gelmeden önce,ışık yılı mesafesi tarifinin sakat olduğunu gördüm.Deniyor ki: ışık saniyede 300 000 km yol gider.Günde 24*3600*300000=25920000000 km yol gider.Yılda 365*25920000000=9460800000000 km yol gider.GİTMEEEEZ.Çünkü yıl hep 365 gün değil.Şimdi dünyadan
4 600 000 000 yıl uzaktaki ışık kaynağından geldiği söylenen bir ışık,senenin günleri değişken olduğundan 4600000000 senede kaç gün varsa o kadar ışık günü mesafeden gelmektedir.Işık günü hızı değişmez.Işık yılı hızı değişir.Çünkü yıl günleri değişken.Tabii mesafelerde değişir.Bir hesap tablosu yaptım.4600000000 senede kaç gün vardır dedim.Kepler fiziğinde,Astronomical Union kararına göre sene hep 365 gündür.O hesapla 4600000000 senede 1680114115400 gün vardır.YOOOKTUUUR. 4600000000 senede,integral alarak 560038035434 gün vardır bulunur..Ve mesafe 1,45162E+22 kmdir.Oysa Kepler fiziği mesafeyi 4,35486E+22 km hesaplar.Bu seviyede tam 3,000000016 misli büyütülmüş bir evren düşünmeğe zorlanırız..50 000 000 000 milyar genişliğinde bir evren uzaklığından ışık aldığımızı düşününce,evrenimizin ne kadar büyük mesafelerine eriştik zannederiz.YAAAANLIŞ.Gerçekte,ben de şaşkınım ,evren genişliğinin bir sınırı görünmüyor.Genişlik öyle 50000000000 tane 365 günlük ışık yolu değil,Yani50000000000*365*25920000000=4,7304E+23 km DEĞİİİL.50000000000 yılda kaç gün varsa hesabı yapılınca,mesafe1,39701E+25 km çıkıyor.Kısa olsun diye böyle bilimsel rakamlar kullanınca insanın aklı da iyicene karışıyor. Zamanımızdan 6930000000 yıl mesafeden ışık geliyor deyince, evrenin sonuna varılmış gibi geliyor.Daha sonra,son yok çıkıyor.mesela 50000000000 yılın gün sayısı 538968140384181 adet iken,sene hep 365 gün hesabıyla,gün sayısı18262109950000 adet çıkıyor.Karışık hesaplar.Lakin düşünmeğe değer durumlar var.Hem sonra neden sadece dünya değerleri ele alınsın ki.Mesela 75 yıl süren 1 devri ile Halley kuyruklu yıldızı var.O esas alınınca hesaplar başka boyutta çıkacak.
referans: 2012.03.15-r*Vp^2=Sabit,Gün entegralleri,Ay-Neptün rasatları;Sayfa 1;kolon AL-AS;satır 38-60
Videonun 0,50. saniyesini izlerseniz olayın çok basit olduğunu görürsünüz. https://www.youtube.com/watch?v=uvSjcrN8WzE
YanıtlaSilşöyle anlatsanız daha kolay anlaşılmazmı.ayın aydınlık yüzü dünyanın merkezine dik şekile dünyanın etrafında döner bu dönüş sonundada otomatik olarak kendi etrafında tur atmış olur.o yüzden herkes ayın kendi etrafında dönmediğini düşünüyor. aslında birinin yüzüne bakarak etrafında dönseniz sizde kendi çevrenizde bir tur atmış olursunuz.
YanıtlaSilSayın adı olmayan bey,
YanıtlaSilAyın tek yüzünü görürüz tasviriniz doğru:Bir kişi bir insanın etrafında dolanırken ,yüzü hep o kişiye bakarsa,dolanan kişinin kendi etrafında bir defa döndüğünü göremez.farkedemez.Bunun bir matematiği var.Bir dolanma bir dönmeye eşit zamanda yapılırsa,dönüş görülmez.Dönmüyor zannedilir.Ay bugünlerde dünya etrafında 29,53 günde dolanırken,kendi etrafındaki dönmesi de 29,53 günde bir olduğundan dönmüyor zannedilir.Bize hep aynı yüzü bakıyor denme sebebi,dönmüyor zannedilmesindendir.
Sayın Hakan Ergul Bey,
YanıtlaSilAyın tek yüzünü görürüz izahatınızı anlayamadım.Ben bir küre oluyorum,karşıma da saat yönünde dönen bir küre var diyorsunuz.O zaman karşımdaki kürenin önünü de arkasını da görürüm.Muhtemelen karşımdaki küreyi hiç döndürmeden,bana bakan yüzü hep bana bakarken,sadece bir yüzünü görürüz demek istediniz.Zira ben dönünce karşımdaki küre ,herhalde elimde duruyordu,matematik olarak 1 devir yapmış olacak.Ki bugünün şartları böyle:Dünyanın 360 dönmesine ay da 360 derece dönüyor.onun için tek yüzünü görürüz demek istemiş olabilirsiniz.Yoksa dünya bir döndüğünde ay bir kaç defa dönerse,ayın arka tarafınıda bir kaç defa görürdük.O ünler de gelecek.Ayın gökte fırıl fırıl döndüğünü göreceğiz.Gerçi bu olay milyarlarca sene sonra olacak.Görmeğe ömrümüz yetmez.
Bence kandırılıyorsunuz bu bilgileri kim veriyor NASA mı? Ay kendi etrafında bir sonraki dolunaya kadar döndüğü için yine aynı yüzü görüyoruz diyorsunuz ama yanlış bence, Ay dönmüyor. Akşam ay yeni çıkarken dikkatli bakarsanız gölge kısmını da görebilirsiniz. ister hilal olsun ister yarım ay olsun dikkatli bakın gölge olan kısmında aynı çukurları her gün aynı yerde göreceksiniz. Eğer 1 günde 1 tur atıyor diye cevap verirseniz o da yalan o zaman dünyanın diğer tarafı diğer yüzü görürdü.
YanıtlaSilEklemem gereken bir nokta daha var. Eğer ay Uranüs gibi diklemesine (Güneyden kuzeye ) dönüyorsa onu bilemiyorum. Dünyanın 2 tarafından aynı gündeki ay fotolarından karşılaştırılabilir.
Silayın karanlık yüzü konusunda kanımca en büyük yanılgımız ilkokulda karanlık bir odada bir ışık kaynağı ile yapılan ay tutulması ayın telle tutturulmuş döner halde uygulanan deneyden hepimizin belleğine işlenmiş büyük yanlıştan kaynaklanıyor. Bİr portakalı sol elınıze alın bunu yer düzlemine paralel döndürün yanı avucumuzun içinde döndüğünü düşünün öbür elimize aldığımız portakalı ise dünyayı simgeleyen portakala dik olarak döndürün, ışık vuran ( güneş ışınının geldiği) yüzey her zaman aydınlık kalacak avucunuzun içine gelen kısım ise hep karanlık olacaktır. saygılar
YanıtlaSilDoğru deney için iki portakalı alalım sol elimizdeki dünya olsun
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tidal_locking_of_the_Moon_with_the_Earth.gif burada çok güzel bir şekilde açıklanmış
YanıtlaSilKıymetli Can Beyim,
SilAyın tek yüzünü görürüz astronomisi çeşitli şekillerde anlatılıyor.İngilizce "tidal locking" ne demek bilmiyorum.Dolayısıyla anlayamıyorum.Anladığım şu:Ay dünya yörüngesinde 90 derece dolandığında,kendi etrafında da 90 derece dönüyorsa hep aynı yüzü görünür.Bu da şu günlerde gerçekleşmektedir.
Bence burda yazılan her şey doğru
YanıtlaSilSayın Rabia.
YanıtlaSilMüphem bir teyit yapmışsınız.Bir şeyin doğru olduğunu yazmışsınız ama doğru olan nedir belirtmemişsiniz.Böyle Türkçe olmaz.
Necat Bey Merhaba ,
YanıtlaSilBirçok mesajını okudum gayet hoşnut kaldım.
Size zahmet olmazsa şayet bana ramazan ayının ve kutlu doğumun sürekli değişmesinin )aslında değişmemesi gerekiyor bu bir hata) sebebini açıklayabilir misiniz? onrhtpglu@hotmail.com
İsmim:Onur
Onur Beyim merhaba,
YanıtlaSilBenim yeni bir uzay teorim var.Onda sene 12,368 aydır diyor.Kuranda ise sene 12 aydır diyor.Bu takvim farkı islam tarihlerinin kaymasına sebeb oluyor.En sağlam,5000 senede bile bozulmayan takvimi Selçuklular kullanmış.Osmanlılar islami takvimi benimsemişler.Cumhuriyet döneminde miladi takvimi kullanıyoruz.4 yılda bir 1 gün ilave ederek,gregoryen takvim düzeltiliyor.İslami takvimde bir kişi 36 yaşına gelince 37 yaşında sayılıyor.Gerçekte 36 adet yaz gördüğü halde 37 adet yaz gördüğü zannediliyor.36 senede 1 sene hata yapan bu islam takvimi,Kuran'ın sene 12 aydır diyen ayetinden kaynaklanıyor.Allah öyle vahyetmiş,öyleyse doğrudur deniyor.Tabii soğuk ocak ayı bazen sıcak aylara rastgeliyor.Ramazan bazen serin mevsime bazen kızgın yaz aylarına rastlıyor.Hz Muhammet yazın mı,kışın mı doğdu bilinemiyor.Bir bakıyorsun buz kesen aylarda Hz.Muhammet doğdu deniyor,daha sonra kızgın Ağustos ayında doğdu deniyor.Burada bir hata olduğu açık.Ama buna alışmışız,Böyle bir ayet acaba Allah kelamı mı.Yoksa Hz.Osman zamanında Kuran toparlanırken,cahil arap bir hafızın sokuşturduğu bir cümle mi.Kuranda Allah kelamı olduğundan şüphe edilecek böyle ayetler maalesef var.Tabii Kuranın bir iman birliği kitabı olduğu,bir fizik,bir astronmi kitabı olmadığı ve akla uygun gelmeyen arapça cümlelerin vicdanlarda ayıklanması gerekir kanaatindeyim.Allaha yalan söylemiş intibaını yok etmeliyiz.Allah kullarını kandırmış dedirtmemeliyiz.necattasdelen@gmail.com
Ay'ın kendi etrafında dönüp dönmeme olayı nereden baktığınıza göre değişir, eğer dünyadan aya bakıyorsanız ay hiç kendi etrafında dönmüyordur, eğer aydan da dünyaya bakıyorsanız yine ay kendi etrafında dönmüyordur eğer dönüyor olsaydı 14.5 gün sonra ayın dünyanın karanlık bölgesinde olurdunuz. Eğer ay ve dünyaya uzaydan bakıyorsanız, ay 29 günde 1 tur dönüyor görürsünüz. Kafa karışıklığının sebebi budur.
YanıtlaSilSayın Profezor,
YanıtlaSilKafa karışıklığı yok.Olay basitçe şöyle anlatılmış durumda:"Ayın kendi ekseni etrafında dönme süresi ile Dünya etrafında dönme süresi aynıdır. Yaklaşık 29 gün süren bu periyot yüzünden ayın sürekli aynı yüzü dünyaya bakar."Ayın dünya etrafındaki dolanma hızı sabittir.Ay dünya mesafesi kısaldıkça dolanma süresi azalacaktır.Yani 2*pi*r/P=Vp=Sabit.Burada Vp=ayın dünya etrafında dolanma hızı.Bu sabit.Ayın kendi ekseni etrafında dönme(dolanma değil) hızı da sabittir.Bunlar yaratılıştan kazanılmış enerjilerdir.Ayın Oluşum zamanına yakın eski zamanlarda,dünya güneş etrafında daha 1 tur bile atmaya vakit bulamamışken ay dünya etrafında 1 tur ve de fazlasını atıyordu.Sonunda bugünün dönüşler orantısına geldi.:1 ay dönmesine 29 gün rastlar oluyor.Bu durum da ayın hep aynı yüzünün görünmesi demek oluyor.Kafa karıştıracak bir mesele yok.
Sayın Profezor,
YanıtlaSilMuhakkak bazı hesaplar yaparak kanaat bildiriyorsunuz dur. Benim hesaplarım şöyle ve yeni uzay teorisine dayanıyor.Kontrol edebilirsiniz
-ayın dünyayı dolanma hızı 81787 km/gün
-ayın kendi etrafında dönme hızı 12,19048624 derece/gün
-Ayın takriben doğuş,oluş tarihi 2 685 095 113 yıl önce
-Gökte tam 12 ay görüldüğü zaman 1.851 986 640 yıl evvel.
-ay MÖ 500 yılında,thales zamanından beri karanlık karanlık yüzünü göstermiyor.
-daha 31 594 000 sene göstermeyecek.
-Sene tabirini kullanmak sakattır.Dünyanın güneş etrafındaki devir sayısı demek gerekir.Çünkü sene hep 365 gün değildir.
Boşu boşuna bir sürü şey yazmışsınız, bunlar Kuran'da geçmiyor, hepsi yalan hepsi dolan. Bu kadar zaman hsrcayacağınıza gidin biraz dua edin
YanıtlaSilSelam,Baltayı taşa vurmuş sayılırsınız.Kuranı kerim bir felsefe ve inanış kitabıdır.İlim kitabı değildir.İlim adına Kuranda geçen hikayeler,arapların cahiliyye döneminden kalma,günahlı bilgilerdir.İnsanlar o bilgilere yakınlık gösterdikçe Allah'ın yücelik ve azametini inkar edip,Allah'a iftira atmış olurlar.Kuranda geçen böyle sapık bilgilerin Hz Osman zamanında Kuran derlenip,toparlanırken,gökfiziği bilgisi çok geri kalmış hafızların Kurana sokuşturdukları yamukluklardır.Hiç Allah kullarına sakat bilgiler verirmi.Kullarını yanıltır mı.Evet bu bilgileri Allah kuranda vermiştir diyenlerdenseniz.hakkınızda alınacak karar maalesef müspet olamayacaktır.Şu örnekleri bir düşününüz: Zülkarneyn Güneşin battığı yere kadar yürümüş ve onu çamurdan karanlık bir bataklığa gömülürken görmüştür.Güneşin batıp kaybolduğu bir yer mi var.Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır.O gece taaa fecre kadar selamettir.Türkiye meridyenine selamet gelince,kadir gecesi gelince,Arjantine selamet gelmez,orada daha gün yeni olmuştur.Çünkü dünya top gibi yuvarlaktır.Yoksa dünya tepsi gibi düz müdür.Suudinin gavur müftüsü fetva verirmiş ki,kim dünya top gibi yuvarlaktır ve dönüyor derse,islamı inkar etmiş sayılacağından,katli gerekir.Hic dünya top gibi olurmuy muş,topun alt tarafında duranlar varsa onlar boşluğa düşmezmi,dünya dönüyor olsa dağlar denizler çalkalanıp,kıblenin yeri değişmez mi.Kıbleyi şaşırmaz mıyız.Namaz kılamayız değil mi.Dünya tepsi gibi düzdür ve öküzün boynuzları üstünde durmaktadıt.Öküz de kablumbağanın üzerinde durmaktadır.Bazan bir sinek öküzün kıçını kaşındırır ve onun kuyruk sallamasına sebeb olur.İşte ozaman da zelzele oldu deriz.Böyle sapık düşünceleri islama mal edenler günahtadırlar.İslamın ilk yıllarındqn Ömer Hayyamım dönemine kadar fizik ve matematikte büyük ilerleme yapan islam bilgelerinden haberiniz olamamışsa ne yazık.El Harezmi 785 yıllarında (bir Türktür)Logaritmayı bulmuş.Logaritma da ne ki demeyin.Çarpma yerine toplama işlemiyle neticeye ulaştırıyor.Ulaştırıyorda ne din bilgisi vermiş oluyorki.Hiç desem günaha girerim.Doktorlukta,gök ilminde( astronomi diyorlar) nice bilgelerimiz olmuş.Ama hiçbirinin kıymetini bilememişiz:Hırstiyan bilgelerine körü körüne tabi olmuşuz.Logaritmayı 1742 yılında Euler bulmuştur diye öğretiliriz.Yemiyenin malını yerler.1311 yılında Şirazlı kutbettin gök cisimlerinin yörüngesi cycloiddir demiş.1609 yılında Kepler yörüngeler elipstir demiş.(Elips değildir).Şimdi size cycloid nediri Kuran analatacak değil.Ortaokulda,lisede o bilgiler veriliyor.Ben Şiralı Kutbettinin fikirlerinden yörüngelerin cardioidal sarmallar olduğunu buldum.Merakım devam etti,senelerin de 12 ay olmadığını buldum.Kurandaki ayet sene 12 ay diyor.Bugünlerde sene 12,368 aydır.Bundan 1 851 986 640 sene evvel sene tam 12 imiş.Kuran'da böyle fizik anlatılmaz.Kuran fizik kitabı değildir.Benim de size böyle hesaplar vermem hatadır.Ancak kendiniz bile Ayın hergün 12,19048624 derece dolandıgını hesaplayabilirsiniz. Ay dünya etrafında 81 787,16689 km/gün hızıyladolanıyor.Bu hesapları Kuran'da bulamazsanız islamdan mı vazgeçeceksiniz.Ben Türkçe ezan okuyan son müezzinlerdenim.Kuran dan da anları.Baltayı taşa vurmuş durumdasınız.Geçmiş olsun
YanıtlaSil"Kuranda geçen böyle sapık bilgilerin Hz Osman zamanında Kuran derlenip,toparlanırken,gökfiziği bilgisi çok geri kalmış hafızların Kurana sokuşturdukları yamukluklardır."
SilBu kısımda bir şeye değinmek istedim. Kur'an-ı Kerim de bahsi geçen sapık bilgiler derken yıl 12 aydır bilgisine dayanarak mı böyle bir ibareyi çıkartıyorsunuz anlamadım. Eğer öyleyse Kur'an-ı Kerim sizin gözünüzde sapık bilgiler topluluğuysa basit bir ifade kullanarak
"Furkan Suresi 53 - İki denizi (birbirine) salıp katan O'dur; bu, tatlı, susuzluğu giderici, bu da tuzlu ve acıdır. İkisinin arasında (birbirlerine karışmalarını önleyen) bir engel (berzah) ve aşılmayan bir sınır koymuştur. Rahman Suresi 19-20: (Acı ve tatlı) iki denizi salıverdi birbirine kavuşuyorlar. Fakat aralarında bir engel vardır, birbirlerine geçip karışmıyorlar.
Peki bu ayetlerden yola çıkılarak bahsedilen deniz sularının birbirine karışmaması olayı o zamanki hafız arkadaşların bilgisi iyi olduğu için mi düzgün bir şekilde açıklandı. Günümüzde sizinde bildiğiniz gibi sıcak su basıncının ve soğuk su basıncının birbirine karışmadığı ispatlanmıştır.Bahsettiğiniz ayet şu ise
“Doğrusu, Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü kesin hükmünde, ayların sayısı on iki ay olup bunlardan dördü hürmetlidir. İşte doğru hesap budur.” (Tövbe, 9/36)
"Bundan 1 851 986 640 sene evvel sene tam 12 imiş" bu hesabınız Kur'an-ı Kerim' e atıf olarak yazdığınız bir ibare mi onu anlamadım. Tefsir yapmak bana düşmez ama ayetin başındaki semavatın ve arzın yaratıldığı zamanda ay 12 ibaresi vardır ve ayetin devamında da 4'ünün haram aylar olduğu belirtilmiştir. Kaldı ki bu ayette Allahu Teala kullarına ay gün hesabı değil savaş yapılması haram ayları belirtmiştir.
Ay'ın karanlık yüzü hakkındaki bilgilerinize hiçbir şey diyemem amenna. Ama iki de bir de "senelerin de 12 ay olmadığını buldum." ifadesi yanlış bir tabirdir.
Muhterem,
YanıtlaSilDaha önceki yazınızda "Boşu boşuna bir sürü şey yazmışsınız, bunlar Kuran'da geçmiyor, hepsi yalan hepsi dolan. Bu kadar zaman hsrcayacağınıza gidin biraz dua edin" ifadeniz üzerine Kuranda geçen yamuk ayetlere temas etmek istemiştim.Kuranın bir itikat kitabı olduğu ilim kitabı olmadığı mevzuuna temas etmiştim.Bugünlerde de sene 12,368 aydır.12 ay değildir.Bu yüzden islamı ret etmek mi gerekmektedir.Hayır.Kuranda iki denizin birbirine karışmaması davasına gönül vermiş ve bu hakikatle islamı seçti denen fransız okyanus bilimcisi,öyle bir seçim yapmamıştır.O bizim hüsnü kuruntumuzdur.Kısacası bir gerçek gördüğü için inancını değiştiren,bir sakatlık gördüğü için inancından vazgeçen kişilikler,inanmak için ispat aramak ihtiyacı duyarlar.Din meselesi bir ispat arama davası değildir.Gönül verme meselesidir.Bundan
1 851 986 640 sene evvel ifadesi gök bilim fiziği yorumlarından çıkarılmıştır.Kurandan gelme değildir.Sıcak su basıncı,soğuk su basıncına karışmaz diye bir bilgim yok.Ne basıncı ?Ben size Kuranın tamamı sapık ayetlerle dolu demedim.O sizin suiniyetiniz.Kuranda ilmi olmayan,ilme ters ayetler var dedim.Onları düşünmelisiniz. Mesela Güneşin kara bir balçığa göüldüğünü gören zülkarneyn hadisesi,Allaha kabahat yüklemek anlamına gelir.Hiç Allah kullarını güneş hakkında kandırır mı.Zülkarneyn olayı Allah kelamı olamaz.Kurana sokuşturmadır.Ancak Allaha iftira atmak isteyenlere sermayedir.Sakınırım.Siz bugün tepsigibi düz bir dünya mı var zannedersiniz.Suudinin gavur müftüsü islamiyet için bu bilgiyi emrediyor.Uyacakmısınız yoksa günün ilmine göre mi düşüneceksiniz.Kuzey kutbunda 6 ay gündüz 6 ay gece olduğından haberi olmayan biri değilsinizdir inşallah.
"Daha önceki yazınızda "Boşu boşuna bir sürü şey yazmışsınız, bunlar Kuran'da geçmiyor, hepsi yalan hepsi dolan. Bu kadar zaman hsrcayacağınıza gidin biraz dua edin" ifadeniz üzerine Kuranda geçen yamuk ayetlere temas etmek istemiştim."
SilBirinci bahis: Adsız 21 Temmuz 2017 12:30 bu yorum bana aittir ve ilk defa burada yorum yaptım daha önceki adsızlarla beni karıştırmayın lütfen.
“Kuranda geçen yamuk ayetlere temas etmek istemiştim.Kuranın bir itikat kitabı olduğu ilim kitabı olmadığı mevzuuna temas etmiştim.”
İkinci Bahis: Bunda hem fikiriz buna emin olabilirsiniz. Bakın buradaki teşbihte hata yapıyorsunuz. Allahu Teala namazı emreder ama Kur’an-ı Kerim de açıkça nasıl kılındığına dair bir bilgiye rastlayabilir misiniz? Peki namaz kılmayı biz kullar olarak “Kur’an da açıkça nasıl kılacağım belli değil. O yüzden ben kılmıyacağım” diyerek namaz kılmamazlık edebilir miyiz. Benim itikadıma yakışmaz.
“Kuranda iki denizin birbirine karışmaması davasına gönül vermiş ve bu hakikatle islamı seçti denen fransız okyanus bilimcisi,öyle bir seçim yapmamıştır.O bizim hüsnü kuruntumuzdur”
Üçüncü bahis: Ben böyle bir şeyden bahsetmedim. Ben orada bu konudan bahsetme sebebim sizin Hz. Osman zamanında Kur’an-ı Kerim derleyen hafızlara demiş olduğunuz lafa ithafendir.
“Sıcak su basıncı,soğuk su basıncına karışmaz diye bir bilgim yok.Ne basıncı”
Dördüncü bahis: Burada gerçekten kendi hatamı kabul ediyorum. Tatlı ve tuzlu su denizlerinin birbirine karışmadığı, sıcak su ve soğuk suyun yoğunluktan dolayı birbirine karışmamasına dikkat çekmiştim. Klavyenin başına geçince insan kendini çok bilgili göstermeye çalışır ya o hataya düştüm. (: P)
“Ben size Kuranın tamamı sapık ayetlerle dolu demedim.O sizin suiniyetiniz”
Beşinci bahis: Bir önceki yorumumda bahsettiğiniz bir ifade bulamadım. Hatta daha önceki yorumumda ;
“Ay'ın karanlık yüzü hakkındaki bilgilerinize hiçbir şey diyemem amenna. Ama iki de bir de "senelerin de 12 ay olmadığını buldum." ifadesi yanlış bir tabirdir.” Diyerek sizin sadece o ayetteki iddianıza dikkat çektirmişim.
“Kuranda ilmi olmayan,ilme ters ayetler var dedim.Onları düşünmelisiniz.”
Altıncı bahis: Allahu alem der yoluma devam ederim. Sizin de belittiğiniz gibi bunun için imanımdan vazgeçmem. Kaldı ki dünyada bulunan herşeyi bir fizik kuralına koymaya çalışan mantığı da kabul edemem. Zamanın bile bu dünya ve diğer alemler de farklı olduğu siz de bizim gibi biliyorsunuz.
“Siz bugün tepsigibi düz bir dünya mı var zannedersiniz.Suudinin gavur müftüsü islamiyet için bu bilgiyi emrediyor.”
Yedinci bahis: Zannınız yanlıştır. Kaninatın sürekli genişlemekte olduğunu, güneş sisteminin nasıl işlediğini bilmekteyim.
Ayrıca St Penersburg da ki beyaz gecelerden haberim var. Ama sadece o kente özel olduğunu sanmıyorum.() Kuzey Kutbuna olan yakınlığı yani coğrafi konumuna bağlı. Ve güneşin kutuplara gidildikçe batma süresinin uzadığını; Ramazan da kuzey güzey arası yaptığım yolculuklar da iftar ve sahur zamanlarımın farkından çıkartabildim.(Ankara ve Bolu arası Ramazan da bir çok yolculuk yaptım. Bolu olarak Ankara dan önce sahura başlayıp iftarda da Ankara’dan 6,7 dk sonra açtım.) Verdiğim açıklayıcı ifadeler sonucu Dünya nın düz olmadığı zırvasına inanmadığımı açıkladım herhalde.
son cümlem yanlış olmuş Dünyanın düz olduğu zırvası olacaktı o
SilMuhterem,
SilÖyle karışık,öyle tertipsiz yazmışsınız ki,ne nedir,ne demek isteniyor anlama imkanı yok.Kim kime yazmış o da belli değil.Ayrıca burası astronomi bilgisinin paylaşıldığı bir yer.Eğer araya birisi,bu araştırma zırvalıklarını bırak,dua etmeye bak,derse ona daa kısa ir cevap yazmak durumu var. Lakin konu uzarsa o kişiye diyanete baş vurması da önerilir.Yahut onunla yazışmaya son verilir.Nitekim Ayetül Kürsinin sırrına erememiş birisine "Allah alimdir" ilimle uğraşanlara sırlarını açar,müslüman,hırıstiyan,yahudi,mecusi fark etmez.cümlesini kabul ettirmek zor iştir.O zavallı kişiye göre,dua etmek,araştırmayla uğraşmaktan evladır.Dua ederek uçak yapmak mümkündür.Sanki o kişi Allahtır.Bir dua etmesiyle uçak oluverecektir.Allah onun hizmetkarı gibidir.Ayıp vallahi,ayıp!İnsanı dinden imandan çıkaran tavsiyelerde bulunmamalısınız.Herkesin iftar ettiği saatta etmeyip,5 dakika sonra iftar açmak haramdır.Öğünülecek bir islami usul değildir.
ben sizin ithamlarınıza teker teker cevap verdim bir önceki yorumumda .son yorumunuzda ki şu ithamınıza cevap verme tenezzülünde bulunuyorum. Bolu kuzey kısma Ankara dan daha yakın. Buna istinaden Ankara da son sahur başlangıcı 03:17 Bolu da 03:16 (dikkatinizi çekerim daha önce başlıyor.)Aynı gün Ankara da iftar 20:29 dur. Bolu da ise 20:37 dir. Kendi kafama göre iş yapmadım ezanı dinledim.Televizyonda bile takip ettim. Herkesin açtığı zamanda açtım. Dünyanın tepsi gibi düz olduğu iftiranıza cevap şu an. Eğer dünya düz olsaydı bir meridyenin uğradığı bütün iller aynı zamanda farkıyla iftarını açardı. Güneş aynı anda batardı. Nitekim öyle değildir. Kuzey ve güney kutbunda güneş daha geç batar. Ben 21 temmuzda yorum yazan kişiyim ve daha öncesinde de yorum yazmadım dikkatinizi çekerim.
SilMuhterem,
SilKutuplardan geçen dünya ekseni güneşi dolanım düzlemine dik değil,23,5 derece eğik olduğundan kutuplarda 6 ay gündüz,6 ay gece oluyor.Meridyenlerin kuzeyi ve güneyi bu 23,5 derece yüzünden aynı anda aynı saatta olmuyor.23,5 derece eğim her gün değiştiğinden her akşam iftar saati de değişir.Tıpkı her gün öğle güneşinin dünyaya dik vuruş saatinin değiştiği gibi.İslamda zaman meselesi ilmi esaslara dayanır.Türkiye islamında bu böyle.Arap islamında öyle değil.Bayramı bilmek için Ay hilalinin görülmesi şartı yokur.Ramazan 30 gündür.Sonra Bayram yapılır.Suudi arabistanda yapılmaz.Hilal görülmelidir.Türkiye bayram yaparken suudiler bir gün daha fazla oruç tutarlar.Türkler Bu konuyu bir anlaşmaya bağlamışlar,İlmi Bayram günü hususunda bütün müslümanlar Türk hesaplarına uyacaklarını vaat etmiştir.Ancak Suudi arapları sene 12 aydır ayeti icaabı,bir gün fazladan oruç tutmaya devam etmektedirler.İme aykırı bu halleri maalesef bazı Türkler tarafından da itibar görüp,hepimiz ramazan bayramını kutlarken,o gün oruç tutmayı hüner görmektedirler.Cemiyetin örfüne aykırı davranmakBence cemaatten kopmak günahtır.Bayram günü oruç tutulmaz.Ne günün Bayram olduğu da Diyanet tarafından ilmen ilan edilir.Kuzey kutbunda da o ilim esasıyla bayram yapılacaktır.Eski osmanlı kayıtları bu zaman tarifi konusunda oldukça üzücü bir hikaye bildirirler.Kırım tatarları osmanlının moskova mesafasine çıkmalarını şöyle önlemişler.o Taraflarda gündüz ve gece oluşumu Kuranda senenin 12 ay oluşu matematiğinden farklı olduğu için,o taraflarda oruç tutmak,namaz kılmak,Bayram yapmak pek ilmi değildir.İlimden sapanlar sovyet topraklarında aarap geleneklerinin tatbik edilemeyeceğini savunduklarından,Türkler rus topraklarının derinine girmemişlerdir.6 ay gecenin sürdüğü yerlerde sahur zamanı da tutarsızdır.Ancak Türkiye Cumhuriyeti islamında zamanlar ilmi seviyeye getirilmiş ve bütün islam ülkelerinin bu ilim esasıyla dini zamanları tespit etmesi kararı aınmışken,Suudi araplarıanlaşmaya uymamakta direnmişler,ve bazı Türklerin de uymasını temin etmişlerdir.Mesela benim oğlum hacıdır ve bir bayram günü oruçlu olduğunu görüp kendisini kınayınca,sene 12 aydır ayeti icabına uyduğunu söylemiştir.Kendisine senenin bugünlerde 12,368 ay olduğu astronomi hesaplarından çıkıyor deyip ispatını yapınca,yanlış tutumunu düzeltmişir.Sözüm ona Atatürk çocuğudur.
,
İyi günler ismim umut tüm yazılanları okudum ve benim başka bir konu hakkında yardımınıza ihtiyacım var.son zamanlarda tekrardan popüler olan düz dünya teorisiyle alakalı olarak bir arkadaşım bu düşüncenin olabileceği düşüncesine kafa yoruyor. olan bilgimle ne anlattıysam bana hala dünyanın düz olduğunu iddaa ediyor.dünyanın küre olduğu konusuna nasıl ikna ederim bana basit örneklerle yardımcı olursanız sevinirim.(not:arkadaşım nasa nın dünya ve uzay fotoğraflarının gerçek olmadığına inanıyor ve galileonun ispatınada inanmıyor)
YanıtlaSilMerhaba UmutBey ,Arkadaşınızla işiniz kolay değil.Şöyle başlayabilirsiniz: Ay tutulmaları sırasında,AY üzerine düşen dünya gölgesi daireseldir,Bu,Dünyanın küre şeklinde olduğunun en açık anlatımıdır.Bilahere,Kristof Kolombun hep batıya gidersem,doğuya varırım tezinin doğruluğu dünyanın toparlak olduğunun ispatıdır.Sakın dini esasla tartışmaya girmeyin.Maalesef en rezil,en ayıplı anlatım islamiyettedir.Vehhabi tarikatı Suudi arapların islamı anlama şeklidir ve Mekkenin Müftüsü olan şeyh Abdülaziz,bütün müslümanlara dünya düzdür fetvası vermiştir.Hiç dünya toparlak olur mu.Hiç o top dönüyor olurmu.Dağlar taşlar denizler yerinden oynar,Kabenin yeri değişir.Namaz kılınamaz demiştir ve öyle diyenler,düşünenler,Allahı ve Muhammedi inkar ettikleri için tövbeye çağırılır.Tövbe ederse ne ala,yoksa kellesi alınır .malı mülkü devlet hazinesine kalır.Hacca giden türklerböyle bir tehdit altındadır.Dünya yuvarlaktır ve döner demeleri islamı ret etmek sayılır.Arkadaşınız müslüman mı.Hacca gitmek niyeti mi var.
YanıtlaSilayın bir yüzü hep karanlıksa güneş tutulmasında ne oluyor
YanıtlaSilhttps://www.youtube.com/watch?v=j91XTV_p9pc İzlemenizi tavsiye ederim, basit bir ingilizceyle olayı gayet net anlatmış.
YanıtlaSilİngilizcesi hiç de basit değil.Kedi miyavlaması gibi sesler var
SilAyın bir yüzü dünyaya doğru kilitlenmiş gibi öylece dönüp duruyor öyle mi? Nedense bu bana sanki işi kılıfına uydurma gibi geldi ama neyse... İyiki dünyanın bir yüzü güneşe bakarak güneşin etrafında dönmüyormuş he yoksa halimiz nice olurdu��
YanıtlaSilişi kılıfına uydurmak gibi gelen iş hangi iş.Ne işi,ne kılıfı.Halimiz nice olurdu dediğiniz hal hangi hal.
SilBu olayın anlamayanların atladığı nokta dönüş hızı. Kendi dönüş hızı dünya çevresinde dönüş hızı ile aynı olduğu için böyle oluyor. Bir tuzluğu masanın üstüne koy o dünya olsun. Birde kulplu bardak al o ay, kulpuda herhangi bir yüzü olsun. Kulplu bardağı kendi etrafında yavaşça döndürürken aynı zamanda tuzluğun etrafında da yavaşça döndür. Sadece kulpun tuzluğa baktığını göreceksin.
YanıtlaSilDoğrudur.Ama şimdilik.İlerde,mesela milyar yıl sonra,ayın arkası da görünecek.Keplerin uzay kanunları sakat olduğu ve Şirazlı Kutbettinin yeni uzay teorisi geçerli sayıldığında bu durum anlaşılacak.
YanıtlaSilSağolun
YanıtlaSilAy kendi etrafında dönse idi biz ayın hep aynı yüzünü göremezdik, otoritenin bu olaya getirdigi saçma açıklamaya insanlar sadece inanıyor, dogrusu insanların çogunlugu fizik kanunlarını bilmiyorlar, buna fizik profesorleride dahiller.
YanıtlaSilarkadaşlar ayla dünya arasında 100 lerce 1000 lerce dünya sığar şeklinde cümleler kullanıyorlarda anlayamadığım insan gözüğle baktığımızda ay bize çok yakın dururuyor ayın dünyaya gerçekten meseafesini bilen var mı
YanıtlaSilTeşekkürler
YanıtlaSiliyiymiş
YanıtlaSil29 gün değil 27,3 gündür
YanıtlaSil27,8
YanıtlaSilarkadaşlar polemik yapmanıza gerek yok. şu videoda çok net anlatılmış. ayın kendi etrafında dönüş süresi ile dünya etrafında dönüş süresi aynı olunca dünyadan ayın sürekli aynı yüzü görünür.
YanıtlaSilhttps://www.youtube.com/watch?v=j91XTV_p9pc
Bulamıyorum
YanıtlaSilIf some one wants expert view on the topic of blogging
YanıtlaSiland site-building then i recommend him/her to go to see this web site,
Keep up the good work.
한국야동
Thank you for posting this awesome article. I’m a long time reader but I’ve never been compelled to leave a comment.
YanıtlaSilI subscribed to your blog and shared this on my Facebook.
Thanks again for a great article!
토토사이트
This is the perfect post.casino trực tuyến It helped me a lot. If you have time, I hope you come to my site and share your opinions. Have a nice day.
YanıtlaSilWhen I read your article on this topic, the first thought seems profound and difficult. There is also a bulletin board for discussion of articles and photos similar to this topic on my site, but I would like to visit once when I have time to discuss this topic. 바카라사이트I think it would be nice if you come to if you can solve my problem.
YanıtlaSilAnlatması zor göstermesi kolay olan hadise. Kabeyi Dünya olarak düşünün sizde etrafında tavaf ediyorsunuz, ancak size bir şart koşuyorlar diyorlar ki; tavaf ederken vücudunuz (yani yüzünüz) hep Kabeye dönük olacak (yani sürekli olarak yan yan yürümeniz gerekecek). İlk harekete başladığınızda yüzünüz kuzeye bakar, çeyrek tur attığınızda yüzünüz doğuya bakar, yarım tur bittiğinde yüzünüz güneye bakar, 3 çeyrek turu tamamladığınızda yüzünüz batıya bakar, tam tur bittiğinde başladığınız noktaya geldiğinizde yüzünüz tekrar kuzeye bakar. Dikkat ederseniz yüzünüz her yöne bakmış oldu. Şimdi Kabenin etrafında tavaf etmeyelim de bulunduğumuz noktada kendi etrafımızda balerinler gibi bir tur dönelim, harekete başladığımızda yüzümüz kuzeye bakar, çeyrek tur attığımızda yüzümüz doğuya bakar, yarım tur attığımızda yüzümüz güneye bakar, 3 çeyrek tur attığımızda yüzümüz batıya bakar, tam turu bitirdiğimizde ilk başladığımız yöne yani kuzeye bakar halimize dönmüş oluruz. Dikkat ederseniz İlk tavaf hareketimizde de, ikinci kendi etrafımızda balerin gibi döndüğümüz harekette de yüzümüz her yöne bakmış oldu. Bu demek oluyor ki iki harekette de kendi etrafımızda bir tam tur dönmüş olduk. Tavaf hareketinde kendi etrafımızda bir tam tur dönmemize rağmen Kabe’den bize bakacak bir kişi sadece yüzümüzü görebilir sırtımızı asla göremiz sırtımızda burada ayın karanlık yüzü olmuş oluyor.
YanıtlaSilbu olayı ben de anlamadım dünya bizimle tur atıyorsa diğerleri ayın farklı yüzünü biz hep aynı yönünü görürüz.hızları farklı olsa başka yerden farklı açılarla diyelim ki 30 derecelik açıyla ayın farklı yüzü görünür. bilemiyorum bu durumu matematiğe nasıl sığdırabilmişler.
YanıtlaSilgghj
YanıtlaSil