15 Ekim 2012 Pazartesi
G Kuvveti (G Force)
G kuvveti serbest hareket eden bir nesnenin maruz kaldığı "yerçekimsel olmayan" kuvvetlerin vektörel toplamıdır. Merkezkaç kuvvetinden oluşan etki olarak da basitçe tanımlanabilir. Yerçekimden kaynaklanmayan hızlanmalara gerçek ivme denir ve g kuvveti hesaplanırken sadece bunlar kullanılır.
Pozitif G
Normal şartlarda insanların maruz kaldığı g kuvveti 1 G'dir. 70 kg.lik ağırlığa sahip bir insanın hissettiği G kuvveti 70 kg.dır. Eğer G kuvveti 2'ye çıkarsa hissedilen ağırlık 140 kg'ye çıkar.
Negatif G
Kütleçekiminin azaldığı ortamlarda G Kuvveti azalır ve negatife geçer. Yerçekiminin hiç olmadığı bir ortamda G Kuvveti 0'dır.
G Kuvveti'nin etkileri ise şunlardır:
Pozitif G kuvveti arttıkça ağırlık ve vücut üzerindeki basınç artar ve bütün kan ayaklara toplanarak ölüm riski ortaya çıkar. Buna blackout denir.
Negatif G kuvvetine maruz kalındıkça kan yukarı, başınıza toplanır, dünyayı kıpkırmızı görmekten ölüm riskine kadar sonuçları ortaya çıkar. Buna da redout denir.
Eğitimsiz bir insan 4-5 G'ye kadar dayanabilmektedir. Bu noktadan sonrası bayılma ve daha ilerisi ölümle sonuçlanabilir. Savaş pilotları giydikleri özel kıyafetler sayesinde 9-9,5 G'ye kadar dayanabilmektedir. Astronotlar da uzaya çıkışlarında 5 G'ya kadar, uzaydan dönüşlerinde 10 G'ye kadar G kuvvetine maruz kalmaktadırlar.
Aşağıdaki videoda havacılık öğrencilerinin G Kuvveti çalışmalarını izleyebilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder