29 Ekim 2012 Pazartesi
ESA, Ay'ın güney kutbunu keşfetmek üzere 2019'da Astrium Uzay Aracı'nı gönderecek.
Avrupa Uzay Teknolojileri Şirketi Astrium, Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Ay’a İniş Projesi’nin B1 çalışma aşamasını tamamladı. Çalışmanın amacı 2019’da Ay’ın Güney Kutbu’na uzay aracı gönderme görevini geliştirmekti. Bu uzay aracı yeni teknolojileri test edip, Ay’ın tamamen gölgelerle kaplı olan ve göremediğimiz yüzüne gidecek ve bilim insanlarının buzlarla kaplı olduğunu düşündükleri kraterleri inceleyecek.
2 tonluk (2000 kg) uzay aracının 2019 yılında bir Soyuz 2.1b roketiyle ESA’nın Fransız Guyanası’ndaki uzay üssünden kalkış yapması planlanıyor. Ay’a ulaşana kadar yüksek eliptik yörüngeleri kullanıp iki ila dört ayda Ay’a ulaşması, ardından da Ay’ın iki kilometrelik düşük bir yörüngesine oturması bekleniyor. Yörüngede, Güney Kutbu’na iniş için beklerken, otomatik bir navigasyon sistemi ile son inişini gerçekleştirmeden önce, üç ay kadar yörüngede kalacağı düşünülüyor.
Ay’a iniş görevinin amacı, ESA’nın Ay’a bir uzay aracı gönderebileceğini kanıtlamak. Çünkü ESA radyotermal jeneratörler kullanacak kadar yüksek teknolojiye sahip değil. Bu yüzden araç “Polaris Maden Toplama Aracı”nın kullandığına benzeyen güneş panelleri kullanacak.
Araç, 6 aylık görevinde küçük bir kaşif robot kullanarak (Curiosity gibi), kutup bölgesini keşfetmek ve bölgedeki toprak örneklerini inceleyip buz aramak gibi çeşitli deneyler gerçekleştirecek. İkincisi özellikle önemli çünkü, varlığından şüphelenilen buzullar gerçekten bulunursa, gelecekte koloni kuracak bilim insanları, gerek yaşamak gerek de uzay araçlarına bir yakıt kaynağı olarak suyu kullanabilecekler.
B1 çalışma aşamasını tamamlayan Astrium, görev takvimini onayladı ve yumuşak bir iniş yapması için gerekli olan teknolojiler üzerinde çalıştı. Bu teknolojilere, otomatik olarak tehlikeleri belirlemek ve onlardan kaçınmak, özerk görsel navigasyon sistemleri ve gelişmiş itiş sistemleri dahil.
Ek olarak, navigasyon sistemi, Bremen, Almanya’daki Uzay Sistemleri Enstitütüsü’nde, gerçekçi bir şekilde modellenmiş Ay yüzeyinde test edildi. Projenin toplam maliyeti yaklaşık olarak 500 milyon euro. Ay’a İniş Projesi’nin bir sonraki aşaması, Kasım ayındaki ESA konferansı. Projenin gidişatının bu konferansta belirlenmesi bekleniyor. Bunu takiben, Astrium, uzay aracının tasarımını bitirmek için B2 çalışma aşamasına devam edecek.
Kaynak: Astrium
Türkçe Çeviri: Gerçek Bilim
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder