27 Eylül 2012 Perşembe

NASA astronotları 'uzay kuryesi' olarak kullanmak istiyor.


NASA tarafından Salı günü yayımlanan ön hazırlık raporunda, Mars’ın keşfinin bir aşamasında astronotların ‘uzay kuryesi’ olarak kullanılmasıyla ilgili bir bir fikir ortaya atıldı.

Rapora göre, görevle ilgili seçeneklerden biri, Mars’ın yüzeyindeki keşif araçlarının Kızıl Gezegen’den taşlar toplamasını gerektiriyor. Bir sonraki aşamada, gelecekte inşa edilecek bir uzay gemisindeki astronotların, bu taşları Dünya ve Mars arasındaki ‘kozmik teslim noktası’ndan alıp yeryüzüne getirmeleri planlanıyor.

Bütçe kesintileri yüzünden iki projesinin iptal olmasıyla, yeni bir plan yapan NASA’nın görevlerle ilgili seçeneklerini anlatan raporunda spesifik bir tarih belirtilmezken, kararın gelecek yıla kadar alınması beklenmiyor.


ASIL HEDEF 2030’DA MARS’A GİTMEK

NASA, Mars’ı bugüne kadar Ağustos ayında yüzeye inen Curiosity adlı keşif aracı gibi keşif araçları ve robotlarla inceledi. Asıl hedef, gezegenin yüzeyinden taşlar toplayıp, detaylı bilimsel inceleme için Dünya’ya gönderecek bir robot yapmaktı. Uzay ajansı bu görevden bağımsız olarak, astronotları Dünya’dan uzakta keşifler yapmaya göndermek için çalışmalar yürütüyor. Nihai hedef ise 2030’lu yıllarda Mars’a ayak basmak.

Huffington Post sitesinin haberine göre, planlama ekibi bu iki hayali birleştirmeyi önererek, astronotları Mars’ın keşif sürecine daha erken bir tarihte dahil etmeyi amaçladıklarını belirtti. Plana göre, astronotlar Kızıl Gezegen’ gidemeyecek olsalar bile, Dünya ve Mars arasında bir noktaya kadar giderek, keşif araçlarının topladığı taşları getirecek uzay aracından numuneleri teslim alacaklar.

NASA bilim departmanı yöneticilerinden John Grunsfeld, “Bu plan, on yıl içinde hazır olması beklenen yeni bir roket ve uzay gemisi sistemine dayandırılıyor”açıklamasını yaptı. Bu yöntemle, Mars’tan alınan örnek taşlardan mikrop veya zehir bulaşması riskinin azalacağı düşünülüyor. Grunsfeld, konu hakkında, “Bilim insanları, bu örneklerin taşıyabileceği yabancı mikropların Dünya’ya gelmeyeceğinden ve Dünya’daki organizmalara bulaşmayacağından emin olmak istiyor” dedi. Astronot, bu projenin Mars’a bir ekibi gönderip, onları emniyetli bir şekilde geri getirmeye çok benzediğini düşündüğünü söyledi.

Planlama ekibi, Mars’a gidiş dönüş göreviyle ilgili birkaç seçeneği değerlendiriyor. Bunlar:
·Bir keşif aracı, onu dünyaya geri gönderecek bir fırlatıcı ve bir yörünge kaşifi gibi birkaç uzay aracını birkaç seferde Mars’a göndermek,
·Daha tasarruflu olacak olsa da riskler taşıyan bir yöntem olan, tüm uzay araçlarını bir ya da iki seferde bir arada göndermek,
·Daha iyi taş örnekleri alabilmek için, birçok küçük keşif aracını Mars’ın değişik noktalarına gönderip, toplanan taşları Dünya’ya getirecek bir sistem oluşturmak.

Bunlardan birini yapmadan önce, Nasa’nın 2018’de yapılması muhtemel olan görev için robot mu yoksa yörünge kaşifleri mi göndereceğine karar vermesi gerekiyor. Görevin gerçekleştirilmesi için 2018 yılın seçilmesi ise Dünya ve Mars yakın olacağından daha az miktarda yakıt gerekmesinden kaynaklanıyor. Grunsfeld, açıklamasında son olarak, NASA’nın bunun için sadece 800 milyon dolar ayırdığını ve bu bütçenin büyük bir keşif aracı için yeterli olmadığını ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder