31 Ağustos 2012 Cuma
Juno uzay aracı Jüpiter yolculuğunda
Jüpiter gezegeni hakkında araştırmalar yapmak üzere uzaya fırlatılan Juno uzay aracı, Jüpiter yolundaki önemli bir manevrayı gerçekleştirmek amacıyla ana motorunu başarıyla ateşledi.
NASA'dan yapılan açıklamada, Juno'nun, Dünya'nın çekim gücünden faydalanarak Jüpiter'e yönelik hareket gücünü artırmaya ilişkin iki önemli manevradan ilkini gerçekleştirmek amacıyla ana motorunu yaklaşık 30 dakika kadar ateşlediği bildirildi. Açıklamada, 2013 yılında çekim gücünden faydalanmak amacıyla Dünya'nın yörüngesine girecek uzay aracının gelecek hafta içinde de ikinci önemli manevrasını yapacağı belirtildi.
ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral uzay üssünden 5 Ağustos 2011'de fırlatılan Juno uzay aracının, Dünya'dan 482 milyon kilometre ötedeki Jüpiter'in yörüngesine 2016 yılında varması bekleniyor.
JUNO JÜPİTER'İN SIRLARINA IŞIK TUTACAK
Bilimadamları 1970'li yıllardan itibaren Günes Sistemi'ndeki gezenlerin en büyüğü olan Jüpiter'e 6'yı aşkın uzay aracının gönderilmiş olmasına karşın, gezegene diğerlerinden daha çok yaklaşacak Juno'nun, Jüpiter'deki evrim sürecini araştırmada daha kapsamlı bir çalışma imkanı vereceğine dikkati çekiyor.
Juno'nun, Jüpiter'deki yoğun bulutların arasından gözlemler yaparak, gezegendeki manyetik ve yer çekimi alanlarının koordinatlarını belirleyeceğine işaret eden bilim adamları, uzay aracının böylece Güneş Sistemi'nin nasıl şekillendiğinin daha iyi anlaşılmasına ışık tutmasını ümit ediyor.
Jüpiter'in yörüngesine oturduktan sonra, gezegenin kutup noktalarını 33 kez dolaşarak atmosferdeki su ve oksijen miktarını çeşitli araçlar kullanarak izleyecek olan Juno, gezegenin çekirdeğinin katı mı yoksa gaz halinde mi olduğunu da belirleyecek.
Juno, Jüpiter'in uyduları için biyolojik kirlenme tehlikesi yaratmaması için gezegendeki 1 yıl süren çalışmasını tamamladıktan sonra, Jüpiter'e çaparak görevini sona erdirecek.
Jüpiter'in 6 uydusu arasında, gezegene en yakını olan Europa'da yüzeyin altında sıvı bir okyanusun bulunduğunun sanıldığını belirten bilim adamları, Juno'nun kendini yok ederek görevini tamamlamaması durumunda burada biyolojik kirlilik yaratabileceğine dikkati çekiyor.
Güneş'ten çok uzaklarda olmasına karşın güneş enerjisiyle çalışan ilk uzay aracı olan Juno, her biri traktör römorku boyutunda olan 3 güneş paneline sahip bulunuyor.
NASA'nın, ABD'nin Pasadena kentinde bulunan Jet İtiş Laboratuvarı'nın yönetimindeki, 1 milyar 100 milyon dolarlık proje, uzay aracının fırlatılmasının hemen ardından Dünya ve Ay'ın ''daha önce görülmemiş'' fotoğraflarını çekmesini de içeriyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder