17 Temmuz 2012 Salı
NGC 4565 galaksisi
Hubble Uzay Teleskopu, NGC 4565 spiral galaksisinin köşesine ait en detaylı fotoğrafı çekti.
Gökte oldukça parlak bir şekilde beliren NGC 4565, Güneş Sistemi’ne dik olarak konumlandığı için Dünya’dan gözlemlendiğinde kendisini oluşturan disk net bir şekilde görülebiliyor.
NGC 4565, tek parça olarak gözlemlendiğinde, uzayın karanlığında düz, parlak bir çizgi olarak beliriyor. Bu sebeple, gök bilimciler tarafından İğne Galaksisi olarak da adlandırılıyor.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) ortak olarak kullandığı Hubble’ın çektiği fotoğrafta, NGC 4565 ile Samanyolu Galaksisi birbirine büyük benzerlik gösteriyor. Fotoğraf, Güneş Sistemi’nden gözlemlenen, Samanyolu’nun merkezine ait fotoğrafları anımsatıyor.
Her iki galakside de, toz bulutları galaktik diskten gelen ışıkların bir kısmını bloke ediyor. Fotoğrafın sağ alt köşesinde, galaktik diskin etrafını saran toz kümesi, galaksiden yayılan ışıkla çok daha belirgin olarak ortaya çıkıyor. Galaksinin merkezi, daha sağda yer aldığı gibi, fotoğrafta görülmüyor.
Dünya’dan sadece 40 milyon ışık yılı uzaklıkta buluanan NGC 4565, gök bilimcilere Samanyolu Galaksisi hakkında daha fazla bilgi edinmelerinde yardımcı oluyor. Spiral galaksiler, Samanyolu’nun yaklaşık üçte birini oluştuyor.
Hubble’ın Gelişmiş Gözetleme Kamerası tarafından çekilen fotoğraf, 3.4’e 3.4 açısal dakikalık bir alanı kapsıyor. Bir derecenin dairenin 360’ta biri olarak tarif edildiğinden, bir açısal dakika kapalı bir dairenin 1/21,600’i olarak kabul ediliyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder