14 Haziran 2012 Perşembe

Titan'da tropik göl keşfedildi.


Cassini uzay aracından çekilen kızılötesi görüntüler, Satürn gezegeninin uydusu Titan’ın tropik kum tepeleri arasında sıvı metandan oluşan bir vaha bulunduğunu ortaya çıkardı. Araştırmayı yürüten uzmanlar bulgunun kendileri için bile "beklenmedik" olduğunu söyledi.

Büyüklüğü yaklaşık 2 bin 400 kilometrekare olan bu vahanın yeraltındaki sıvı metan kanalları tarafından beslendiği tahmin ediliyor.

Titan’ın atmosferinde, tıpkı Dünya’da olduğu gibi bulutlar oluşuyor, yağmur yağıyor. Yüzeyde de göller oluşuyor. Ancak bu yağışlar su yerine metandan meydana geliyor. Ancak metan gölleri bugüne kadar sadece Titan’ın kutup bölgelerinde bulunabildi.

Uydunun Ekvator’u denebilecek bölgenin çevresinde kalan “tropik bölge”ye genellikle kum tepeleri hakim. Cassini uzay aracının 2004’ten beri Titan’dan topladığı kızılötesi görüntüler ise uydunun tropikal bölgesinde genişliği 2 bin 400 kilometrekare, derinliği ise 1 metre olan bir metan gölü olduğunu gösterdi.

ÇÖLDE BİR VAHA GİBİ

Araştırma ekibinin başkanı Caitlin Griffith, Space.com’a yaptığı açıklamada, “Ayrıca birkaç tane de diz ya da bilek derinliğinde birikinti bulduk. Bunları Dünya’daki bataklıklara benzetebiliriz” dedi.

Tucson’da bulunan Arizona Üniversitesi’nde gezegen bilimci olan Griffith, yaptıkları modellemeler sonucu Titan’ın tropikal bölgelerindeki göllerin kalıcı olmadığını belirterek, “Buralarda toplanan her türlü sıvı hemen buharlaşıp kutup bölgelerine doğru gidiyor. Buralarda büyük kutup gölleri oluşuyor” dedi.

Griffith araştırmanın bulgularının beklenmedik olduğunu da belirterek, “Kutuplardaki gölleri açıklamak kolay ama tropik bölgelerdeki açıklamak çok zor” dedi. Bununla birlikte Titan’ın atmosferindeki metan gazıyla ilgili hesaplamalarda bir tutarsızlık olmadığı da ifade edildi. Griffith ve ekibi, gölün yağmur sularıyla değil, yeraltındaki kanallarla beslendiğini, dolayısıyla gölden ziyade çölde bir vaha olduğunu belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder