Türk Hava Kurumu Başkanı Osman Yıldırım, hedeflerinin yerli uçakta 2014, uzay mekiğinde ise 2023 olduğunu açıkladı.
Yerli otomobil kadar kamuoyunda yer bulmasa da Türkiye'nin önemli projelerden biri de yerli uçak. İlk yerli uçağın 2014'te havada olması hedefleniyor. Uzay mekiğinde ise hedef 2023...
Türk Hava Kurumu Başkanı Osman Yıldırım, yürütülen çalışmalarla ilgili son durumu anlattı.
UZAY MEKİĞİNDE ABD MODELİ
Uzay mekiğindeki 2023 hedefi hakkında da bilgi veren Yıldırım, "Biz Amerikan modelini takip edeceğiz. Önümüzde 11 yıl var. Uçak üretimiyle ilgili çalışmanın yanında bu konuyla ilgili de çalışma başlattık. İmkanları kullanarak bu konuda da çalışmaları yüreteceğiz. İnanıyorum 2023'te Türkiye uzaya gidecek" dedi.
2011 yılında yerli uçağın üretilmesi için çalışmaya başladıklarını hatırlatan Yıldırım şunları söyledi: "İlk yerli uçağın yerlilik oranı yüzde 90'ın üzerinde olacak. Motoru Türkiye'de üreten iki kuruluş var. Onlarla işbirliği halindeyiz. Motorumuzu üretecekler. Bu teknoloji Türkiye'de var. Yazılım konusunda da THK Üniversitesi'nin bilgisayar mühendisleriyle birlikte, yazılım firmalarıyla birlikte yapacağız. Kendi yapacağımız, kendi mühendislerimizle yapacağımız uçağımızı da 2014'te göreceğiz.
İLK UÇAK 4 KİŞİLİK OLACAK
Bu yılın sonu veya 2013'ün ilk yarısında uçak test uçuşlarına başlayacak. Üretilecek ilk uçak 4 kişilik olacak. Tüm havaalanlarına gidebilecek. Üreteceğimiz 4 kişilik uçakların ikinci versiyonu olarak denize ve göle inip kalkan uçaklar üreteceğiz."
UÇAĞA RAHAT MÜŞTERİ BULURUZ
THK'nın beş yıl içinde 100 tane uçağa ihtiyacı olacağına dikkat çeken Yıldırım, "Biz inanıyoruz ki Balkanlar'da Akdeniz'de çok ihtiyaç olacak. Yerli uçağa civar ülkelerden talep gelecektir. Uçağın pazarlanmasıyla ilgili sorun yaşamayacağız; rahatlıkla müşteri buluruz" dedi.
İSMİ İÇİN ANKET YAPILACAK
Yıldırım, uçağın ismiyle ilgili bir anket yapacaklarını ve ona göre karar vereceklerini söyledi.
"Üretilecek uçak bir Mercedes'ten daha ucuz olacak" diyen Yıldırım, "Bunun devamı da gelecek. Bu tip uçakların çok yoğun olarak kullanıldığını görüyoruz. Model geliştirmeye de devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder