18 Şubat 2012 Cumartesi
Venüs'ün dönüşü yavaşlıyor mu?
ESA'nın (Avrupa Uzay Ajansı) Venüs Express uzay aracının kaydettiği veriler gösteriyor ki Venüs'ün dönüş hızı 16 yıl önce Magellan uzay aracının kaydettiği verilere göre yaklaşık 6.5 dakika daha yavaş.
Gezegenin yoğun atmosferini gözlemlemek için infrared araçlar kullanan Venüs Express, yüzey şekillerinin bilim insanlarının bekledikleri yerde olmadığını tespit etti.
DLR Alman Havacılık ve Uzay merkezinde bir gezegen bilimci olan Nils Müller, " İki harita da kaymadığından, başlarda hesaplamalarımda bir yanlışlık olabileceğini düşündüm, ancak tüm olası hataları kontrol ettik." dedi.
Venüs Express 2006'dan bu yana bize en yakın komşu gezegenimizin etrafındaki yörüngede. Bilim insanları VIRTIS infrared cihazını kullanarak, bazı yüzey şekillerinin 1990'larda Magellan uzay aracının tespit ettiği ve geçerli sayılan dönüş hızına göre hesaplandığında şuanda olması gereken yerden 20 km kaydığını ortaya çıkardı.
Dört yıldan fazla süren görevi boyunca Magellan, Venüs'te günlerin uzunluğunu 243.0185 Dünya gününe eşit olduğunu tespit etmişti. Ancak Venüs Express'ten gelen veriler Venüs gününün artık 6.5 dakika daha uzun olduğunu gösteriyor.
Gezegenin yavaşlamasının sebebi ne olabilir? Venus'teki hava koşullarının şiddetlenmesi ihtimaller arasında. Son atmosferik modellere göre gezegenin atmosferi bir kaç 10 yıllık periyotlarla genleşiyor ve bu da uzun vadede gezegenin dönüş periyodunda değişikliklere sebep olabilir. Bu kuvvetlerden en önemlisi yoğun atmosferden (Dünya'nınkinden 90 kat daha yüksek basınca sahip) dolayı oluşan yüksek hızlı hava sistemleri. Bunların yüzeyle aralarındaki sürtünmenin gezegenin dönüş hızını değiştirebileceği düşünülüyor.
Dünya'da da gelgitlerin ve rüzgarın yoğun olarak bulunduğu dönemlerde benzer etkileri oluyor. Bir dünya günü mevsimsel rüzgar durumlarına ve sıcaklığa bağlı olarak bir yıl içersinde kabaca bir milisaniye değişebiliyor. Ancak yaklaşık 15 yıllık bir süre için 6.5 dakikalık bir değiliklik çok fazla.
Bu, Dünya ve Venüs birbirlerine göreceli olarak yaklaştıkları zaman aralarındaki açısal momentum değişikliğini de etkileyebilir. Ama bilim insanları, hala yavaşlamanın sebebini ortaya çıkarmaya çalışıyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder