1 Temmuz 2012 Pazar

NASA'nın GRAIL uydularından ayın karanlık yüzü videosu


NASA'nın GRAIL görevinden Ebb uydusunun ayın karanlık yüzünün görüntüleri (19 Ocak 2012)


Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'ya ait uzay aracı, Ay'ın Dünya'dan görünmeyen diğer yüzünün şimdiye kadar çekilmiş en yakın görüntülerini elde ede etti.

İnsanoğlu yeryüzünden Ay'ın hep aynı tarafını görüyor. Çünkü Dünya ve Ay, birbirlerine 'kütleçekim kilidi' ile bağlı olduklarından, zaman içinde Ay'ın yer küre çevresindeki yörünge periyodu ile kendi çevresindeki bir turu eş zamanlı hale gelip dengelendi.

NASA'nın Kütleçekim Dönüşümü ve İç yapı Laboratuarı (GRAIL) Ebb ve Flow adlı ikiz uzay araçları, Ay yüzeyini incelemek üzere 2011'in Eylül ayında uzaya fırlatıldı. GRAIL Ebb aracı, 19 Ocak'ta Ay'ın karanlık yüzünün eşsiz fotoğraflarını çekti.

NASA, dün konuyla ilgili 30 saniyelik bir görüntü yayınladı. Videoyu oluşturan fotoğraflar, GRAIL Ebb'nin Ay'ın kuzey kutbundan güney kutbuna doğru olan 55 kilometre yükseklikteki yakın uçuşu sırasında çekildi.

Kraterlerin yanında en dikkat çeken jeolojik oluşum, 3 milyar yaşındaki ve yaklaşık 900 kilometre genişliğindeki Mare Oriantale adlı bölge. Buraya dev bir göktaşının çarptığı sanılıyor. 149 kilometre genişliğindeki Drygalski krateri de yine burada yer alıyor.

Ay'ın karanlık yüzü, ilk kez 1959'da Sovyet Luna 3 uzay aracının kameralarına yansıdı. Çıplak gözle ise ilk kez 1968'deki Apollo 8 görevine katılan astronotlar tarafından görüldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder