4 Şubat 2012 Cumartesi

Hubble Uzay Teleskobu, 54 milyon ışık yılı uzaklıktaki galaksinin ayrıntılı fotoğrafını çekti.


Hubble Uzay teleskobu, Samanyolu Galaksisi'ne benzeyen 54 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir gökadanın net görüntüsünü aldı.

Uzay araştırmalarında çığır açan yörüngedeki ilk uzay teleskobu Hubble, 54 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir galaksinin ayrıntılı fotoğrafını çekti. Bu görüntünün önemi, Dünya'nın da içinde bulunduğu Samanyolu'na benzer biçimde çubuklu sarmal kollu bir gökadaya ait olması.


Gökadanın merkezinde çubuk biçiminde bir yıldız topluluğu bulunuyor.Sarmal kollar bu çubuğun uçlarından uzanıyor. Merkezdeki çubuk biçimli yapının sarmal gökadaların gençlikten erginlik dönemine geçişte oluştuğu sanılıyor.

Bilimadamları görüntünün başta Samanyolu olmak üzere gökadaların oluşumu ve evrimini anlamaya yardımcı olacağını belirtiyor. Gökadalar diğer gökadalarla veya çevrelerinde bulunan gazla etkileşerek değişimler gösterebiliyor.

Gaz yıldız şekline dönüşebileceği gibi yine yıldız halinden gaz haline dönüşebiliyor. Yıldızlar, evrimlerinin sonlarında kütlelerinin büyük bir kısmını yıldızlararası ortama atarak beyaz cüce, nötron yıldızı veya bir karadelik olabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder