1 Şubat 2012 Çarşamba
Güneş Sistemi'nin içiyle dışı farklı
Uzayda incelemelerini sürdüren NASA'ya ait iki uzay aracının gönderdiği veriler, uzayın, Güneş Sistemi'nin içindeki bölgesiyle, dış kısmında kalan bölgesinin yapısını oluşturan materyalde farklılıklar bulunduğunu ortaya çıkardı.
Farklılılardan birinin her iki bölgede saptanan oksijen miktarında görüldüğünü belirten bilimadamları, uzayın Güneş Sistemi içindeki kısmındaki serbestçe yüzen oksijen atomlarının, dışarıda kalan kısmındakinden daha fazla olduğunun saptandığını belirtti. Bu durumun beklenenden değişik ve tuhaf bulduklarını kaydeden bilimadamları bunun, toz ve buz içinde saklı bulunan hayatın oluşmasına destek verici özelliği bulunan bir elementin varlığına işaret edebileceğine dikkati çekti.
Söz konusu farklılıklar, kısaca İbex adı verilen ''Interstellar Boundary Explorer'' (Yıldızlar Arası Sınır Kaşifi) adlı uzay aracıyla Voyager adlı uzay aracının gönderdiği verilerin kıyaslanması sonucu ortaya çıktı.
Ibex uzay aracı güneş rüzgarının, yıldızlar arası uzaydaki soğuk gazlarla çakıştığı sınırda bilimsel çalışmalar yapmak amacıyla NASA'da tarafından 2008'de uzaya fırlatılmıştı.
Güneş'in en üst katmanından yeralan korona adlı tabakadan uzaya sürekli olarak akan parçacıklara güneş rüzgarı adı veriliyor. Güneş rüzgarı özellikle elektron ve protonlardan oluşan, plazma halindeki yüklü parçacıklardan oluşuyor.
Dünya'nın 321 bin 854 kilometre uzağında çalışmalarını sürdüren, kısaca İbex adı verilen uzay aracı, Güneş Sistemi'ne giren nötr parçacıkların belirliyor ve dağılım haritasını çıkarıyor. Güneş ve diğer gezgenleri adeta koruyucu bir kabarcık gibi saran atmosfer, tehlikeli kozmik radyasyonun sızmasını önlüyor ancak nötr parçacıklar bu tabakayı aşarak Güneş Sistemine girebiliyor.
Uzaya 1977'de gönderilen Voyager uzay aracı ise Güneş Sistemi'nin sınırlarındaki incelemelerini 2004 yılından beri sürdürüyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder